Lehűlés


Fogalma

Az állandó testhőmérséklet elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez. A hőháztartás szabályozásáért a hipotalamusz felelős, amely a köztiagy része. A hipotalamusz a bőrben lévő hőérzékelőktől (termoreceptorok) kap információt, ezen kívül fontos szerep jut a köztiagyban, a gerincvelőben és a húgyhólyagban lévő receptoroknak is.

A hőtermelésért a sejtek anyagcsere-folyamata során felszabaduló hő mellett az izommunka felelős, míg a hűtésben a verejtékmirigyeknek és a bőrfelszínhez közeli hajszálereknek van jelentős szerepe.Testhőmérsékletünk nem mindenhol azonos. A végtagok hőmérséklete például alacsonyabb, míg a legmagasabb hőmérséklet, az ún. maghő a mellüregben mérhető, ez kb. 37,1 Celsius-fok. Közel ugyanennyi a hasüreg és az agy hőmérséklete is. A hónaljban mért testhő átlagosan 36,5 Celsius-fok. Mindkét érték kisebb-nagyobb napi eltéréseket mutat, előbbinél kisebb, csupán 0,5-0,7 Celsius-fokos, míg utóbbinál akár 1 Celsius-fokos ingadozás is megfigyelhető.

Testhőmérsékletünk értelemszerűen két irányban változhat, lehet a normálisnál magasabb (hipertermia, hyperthermia), illetve a normálisnál alacsonyabb (hipotermia, hypothermia).

Lehűlésről (hipotermia) akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet tartósan 35 Celsius-fok alá süllyed.


Okok

A lehűlés leggyakrabban az alábbi helyzetekben következik be:

- hidegben történő munkavégzés, tartózkodás;
- utcán élő hajléktalanok;
- nem megfelelően öltözött sportolók;
- hideg vízbe merülés;
- földön fekvő sérült;
- ittas személy;
- eszméletlen sérült;
- erősen vérző sérült;
- barlangászat, barlangi túra;
- kirándulás erős szélben.

20 Celsius-fokos melegben a 40 km/h erejű szél olyan hatást vált ki, mintha -3 Celsius-fok lenne szélcsendben! 5 Celsius-fokon ugyanez a szélsebesség már -37 Celsius-fokos hőmérsékletet jelent.


Tünetek

1. stádium tünetei: libabőr, didergés, remegés, sápadt bőr

2. stádium tünetei: fáradékonyság, szótlanság, lassuló légzés és pulzus, hideg tapintású bőr, fájdalomérzet csökkenése, közömbösség, remegés megszűnik

3. stádium tünetei (a maghő 30 Celsius-fok): zavart beszéd, kékes-lilás bőr, gyengült vagy hiányos reflexek, izommerevség, eszméletvesztés, kritikus légzés- és pulzusszám, kamrafibrilláció.

4. stádium tünetei (a maghő 28 Celsius-fok alatti): klinikai halál.


Elsősegély

1. Teremtse meg a biztonságot!

2. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba!

3. Óvja a sérültet a további kihűléstől:

- lehetőség szerint vigye meleg helyre,
- távolítsa el a nedves ruhákat és a testékszereket (pl. gyűrű),
- takarja be - ha van, használjon izolációs fóliát!

4. Fokozatosan melegítse fel a sérültet:

A meleg hely, a takaró általában megteszi hatását (1., 2. stádiumban), de alkalmazhat fokozatos, fürdőkádas felmelegítést is. Ez esetben fektesse a sérültet 35-36 fokos vízbe, majd percenként növelje a víz hőmérsékletét 1-1 Celsius-fokkal. A magánál lévő sérült szopogathat szőlőcukrot, kortyonként fogyaszthat meleg, alkoholmentes italt.

5. Eszméletlen sérültnek biztosítson légutat!


Amit NE tegyen!

Nem javasolt a dörzsölgetés, a kályhához fektetés és a forró vízbe ültetés sem. Ezen esetekben a hirtelen felmelegedő testrészekben fokozott vérkeringés indul meg, amely a vér egyenlőtlen eloszlását, ezáltal sokkot okozhat. Ne itasson továbbá alkoholt a sérülttel, mert ez tágítja az ereket, így növeli a hőleadást.


Hívjon mentőt (112) vagy forduljon orvoshoz, ha: 

- a sérült a lehűlés 3., vagy 4. stádiumában van,
- 1. és 2. stádiumnál a felmelegítést önállóan nem tudja megoldani.


Megelőzés

- Öltözködjön rétegesen!
- Viseljen vízálló ruhát!
- Különösen ügyeljen a fej és a végtagok, azon belül is a láb védelmére!
- Tartson magánál izolációs fóliát!

 

Tanácsok téli és extrém sportolóknak

A téli és extrém sportolók elsősegély-felszerelésének elengedhetetlen része az izolációs fólia. Ez nyújtja a leghatékonyabb védelmet a további kihűlés (illetve felmelegedés) ellen. Ajánlott továbbá a szőlőcukor, vagy egyéb gyorsan felszívódó szénhidrát. Minden túraboltban kaphatók már olyan eszközök, amelyekben a bennük lévő fémdarabot megpattintva hőtermelő kémiai reakció indul be. Ez a hőhatás akár 30-60 percig is fennáll. Természetesen ne feledkezzen meg a fokozatos felmelegítés elvéről!


Szerző: 
Koszorú Kamilla - orvostanhallgató
Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató

Utolsó frissítés: 2022.01.08., 2018.01.21., 2011.12.07., 2013.01.03.