Elsősegélynyújtási ismeretek és attitűdök egyetemi és főiskolai hallgatók körében


Közel 450 egyetemi és főiskolai hallgató bevonásával végzett felmérést a Kuwaiti Egyetem (Karacsi), melynek célja a segélynyújtási ismeretek és attitűd feltérképezése volt.

A megkérdezettek fele orvosi/egészségügyi képzésre, másik fele nem ilyen jellegű képzésre járt, közülük 78 hallgató (17,5%) végzett segélynyújtó tanfolyamot (az ő eredményeik lényegesen jobbak is voltak).
 

A válaszadók döntő többsége fontosnak tartotta a segélynyújtási ismereteket, azonban sokan elképzelhetetlennek tartják az egészségügyi ellátás/mentőellátás indokolatlanságát a kisebb sérülések esetén is. A nő válaszadóknál pozitívabb hozzáállás volt tapasztalható, és mindkét nemnél csökkent a segélynyújtási ismeretek fontosságának megítélése az életkor előrehaladtával. Természetesen az egészségügyi hallgatók körében magasabb volt a jelentőség megítélése.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a segélynyújtási jártasság csökkenti a sérülés esélyét, lényegesen biztonságosabban és körültekintőbben közlekednek, cselekednek az elsősegélynyújtásban jártas személyek. A válaszadók többsége elégtelennek tartja a segélynyújtásra és baleset-megelőzésre irányuló törekvéseket, az oktatási intézményekben elérhető ilyen irányú képzések szinte teljes mértékben hiányoztak.

Nem meglepő módon a segélynyújtási hajlandóság azok körében volt magasabb, akik megfelelő tudással rendelkeztek. A legtöbben az áramütés, hőguta, törések, étel- és drogmérgezés tekintetében adtak helyes választ, a legalacsonyabb számú helyes válasz az eszméletlenség, a rándulás és ficam, az orrvérzés és epilepsziás roham területén születtek.


Legtöbbször elhangzott válaszok (gyakorisági sorrendben, elöl a leggyakoribb):
  • Segélynyújtó jelenlétekor is mindig szükség van kórházi ellátásra/mentőhívásra.
  • A pedagógusoknak jelentős szerepe van az elsősegély-oktatás népszerűsítésében.
  • Nem kell mindenkinek tudnia segítséget nyújtani, mert mindig van valaki, aki majd tudja.
  • Az élet Isten kezében van, a segélynyújtási ismeretek nem változtatnak ezen.
  • Nem szükséges elsősegély-ismeret, mert a mentők éjjel-nappal készen állnak.
  • Az elsősegélynyújtás nagy szerepet játszik az életünkben.
  • Csak azoknak szükséges ilyen jellegű ismeret, akik veszélyes munkakörben dolgoznak.
  • Az iskolai képzés keretébe szükséges beilleszteni az elsősegély-oktatást.
  • A TV-nek, rádiónak, internetnek fontos szerepe lehetne a segélynyújtási ismeretek terjesztésében.
  • A saját és családom védelme érdekében szükséges megtanulni.
 
Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 2014.07.09.
Forrás:

Al-Khamees, Nedaa (2006) A field study of first aid knowledge and attitudes of college students in Kuwait University. College Student Journal