Európai Elsősegély-oktatási Referencia Központ


Az Európai Elsősegély-oktatási Referencia Központ (European Reference Centre for First Aid Education) 1996. október 1-jén jött létre az Európai Elsősegély-oktatási Hálózat (First Aid Education European Network) és 52 Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság kezdeményezésére. Célkitűzései közt az elsősegély-ismeretek megosztása szerepelt elsőként.
 

A szervezet létrehozásának indokoltságát az támasztotta alá, hogy évente mintegy százmillió orvosi ellátást igénylő vészhelyzet alakul ki Európában, a szívmegállástól kezdve a közlekedési baleseten át egészen a háztartási balesetekig és katasztrófákig. Számos esetben az első néhány perc a kritikus a bajba jutott szempontjából, ha akkor valaki elkezdi a megfelelő beavatkozást, a beteg vagy sérült élete megmenthető, ellenkező esetben már nem. A szervezet évente mintegy 3,5 millió embert oktat a legalapvetőbb és legfontosabb ismeretekre.

Képzéseik 1 és 15 óra közöttiek, legnagyobb prioritást a kontaktképzések élvezik, de meglepő módon jelentős eredményeket értek el e-learning-es képzésekkel is. Célcsoportjuk a munkavállalók és gépjárművezetők mellett az idősebbek és természetesen a gyerekek.

Kutatási eredmények alapján a legfontosabb célok közt szerepel az

1. újraélesztés (hirtelen szívhalál és infarktus eredetű halál esetén 2-3-szoros a túlélési esély),
2. a légútbiztosítás (eszméletlen beteg 4 perc elteltével nagy eséllyel légúti akadálytól megfullad),
3. égési sérülések azonnali hűtése (jelentősen csökken a további károsodás, a gyógyulás időtartama és a bőrátültetés indokoltsága).

*Szerzői kiegészítés (elsosegely.hu)

Érdekes, hogy a vérzéscsillapítás nem szerepel a kiemelt célok közt, és erre vonatkozó kutatási eredményeket sem lehet találni. Meglepő továbbá, hogy a szervezet honlapja gyakorlatilag 2010 óta nem frissült és a módszertani ötletek igen szerények.

A szervezet honlapja>>
 

Forrás: http://www.firstaidinaction.net

Utolsó frissítés: 2014.07.09.