Hogyan utazzunk a legbiztonságosabban repülővel?


1. Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőgépen?

Röviden összefoglalva: nincs ilyen hely. Egy esetlegesen bekövetkező repülőgép-baleset esetén nem lehet egyértelműen megmondani, mely hely vagy helyek a legkevésbé veszélyeztetettek. Egyesek azt állítják a repülőgép eleje a biztonságosabb, mások szerint a vége, megint mások azt állítják, hogy a vészkijáratok közelsége a döntő. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy egy repülőgép-balesetnél vagy nagyon alacsony a halálozási arány vagy nagyon nagy, azaz nem igazán ismerünk olyan esetet, amikor az ülőhely elhelyezkedése döntő lett volna a túlélés szempontjából.

Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy kevés adat áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban, a baleseteket követően a légi hatóságok, úgy tűnik, kevés figyelmet szentelnek a túlélők elhelyezkedésének vizsgálatára.

Más tanulmányok szerint elől van a legkisebb esélyünk a túlélésre, míg hátul lényegesen nagyobb.
 


Nem az a fontos, hogy hol ül, hanem az, hogyan!

Ugyanakkor mind a valós, mind a kísérleti balesetek azt mutatják, hogy az ülés helyzetének, illetve a megfelelő viselkedésnek jelentős szerepe lehet a túlélésben. Ha be vagyunk kötve, illetve zuhanáskor az utaskísérők vagy a vészhelyzeti kártya (az előttünk lévő ülésben elhelyezett tájékoztató) által ismertetett testhelyzetet vesszük fel, nagyobb eséllyel élhetjük túl a  balesetet. Fontos, hogy figyelemmel kísérjük, hol találhatók a vészkijáratok, valamint kerüljük az alkoholfogyasztást!

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a légi járművek biztonságára egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, nemcsak az ellenőrzések, hanem a kialakítás során is. 1988 óta például lényegesen nagyobb erőbehatást kell elviselnie mind a gép testének, mind az üléseknek. Egyes légitársaságok légzsákokkal is kísérleteznek.

Ez a testhelyzet javasolt légi baleset során:
 

Az Air France 358-as, Párizs-Toronto járata 2005-ben túlfutott a kifutópályán, majd ütközés következtében kigyulladt. A fegyelmezett evakuációnak köszönhetően mind a 297 utas és 12 főnyi személyzet túlélte.  Összefoglaló a balesetről>>


2. Melyik a legbiztonságosabb légitársaság?

Értelemszerűen vannak olyan légitársaságok, melyeknek még egyetlen komolyabb balesete sem volt, míg másoknak akár több is. Ez azonban nem jelenti azt egyértelműen, hogy az előző biztonságosabb, mint az utóbbi. Nem szabad elfelejteni, hogy a légi balesetek hátterében gyakran emberi mulasztás áll! Fontos tényező, hogy a légihatóságok milyen előírásokat tesznek kötelezővé, az sem mellékes, hogy hány gépet üzemeltet, a nagyobb flottával rendelkező társaságoknál értelemszerűen nagyobb a baleset esélye, mint a kisebbeknél, de kizárólag a repülési arány miatt.

Az egyes légitársaságok balesetei (régió szerint) megtekinthetők ITT.


3. Melyik repülőgép-típus a legbiztonságosabb?

A légi járműveket különböző osztályokba sorolják, valamennyi osztályra megvannak a különböző előírások. Egy bekövetkező légi katasztrófa során előírás, hogy az adott modellt is vizsgálni kell, ugyanakkor az adott járműosztályra vonatkozó előírásokat is felül kell vizsgálni. Amint egy baleset után kiderül az esetleges műszaki probléma, az azonnal javításra vagy felülvizsgálatra kerül valamennyi azonos modellnél.

Az előírások és a statisztikák alapján elmondható, hogy a nagyobb repülőgép-típusok biztonságosabbak!

Gyártmány szerint ITT tájékozódhatunk.


4. Milyen veszélyek leselkednek ránk a repülés során?

Természetesen rengetegféle, akárcsak az autózás, gyaloglás vagy kerékpározás során. A legnagyobb esély a repülőgép kiürítésére vagy az oxigénmaszk használatára van. Ne felejtsük el, hogy mindkettő olyan biztonsági intézkedés, melyet az esetek döntő többségében csak biztonsági okból kell elvégeznünk, leggyakrabban valós veszély nem is áll fenn, csupán elővigyázatosságból rendelik el.

A súlyosabb balesetek leggyakrabban felszálláskor, felszállás után, illetve leszálláskor következnek be. Így, ha csökkenteni akarja a balesetveszélyt válasszon olyan légitársaságot, mellyel közvetlenül, átszállás nélkül elérheti úticélját!


5. Hogyan készüljünk fel a vészhelyzetekre?

Ahogy korábban már írtuk! Kövessük figyelmesen a légiutas-kísérők biztonsági bemutatóját, olvassuk el a vészhelyzeti tájékoztatót! Vegyük szemügyre a vészkijáratokat, illetve a vészhelyzeti oxigénmaszk elhelyezkedését és használatát! Ha felvette az oxigénmaszkját, segítse annak felvételét utastársainak!

Javasolt a kényelmes ruházat repüléshez, kerülendő a magas sarkú cipő, illetve vész esetén vegyük le azt!
 


Ügyeljen a csomagokra!

A nagyobb súlyú csomagokat a fej feletti tároló ajtaja nem biztos, hogy meg tudja tartani, így azokat helyezze az ülés alá! Ha azt látja, hogy egy utastársa azon erőlködik, hogy a feje fölé emelje a poggyászát, javasolja neki, hogy tegye az ülése alá!

Érdemes a biztonsági öveket bekapcsolva tartani, kerülje az alkoholfogyasztást, kezelje óvatosan a forró italokat!

Légikatasztrófa túlélési útmutató: 10 tipp ami éltet menthet>>

Túlélési tippek légiutasok számára>>

Légibalesetek (wikipedia)>>
 


Forrás: AirSafe.com>>
Utolsó frissítés: 2014.08.04.