Alkoholmérgezés


Tünetek

A szervezet véralkoholszintje ezrelékben adható meg. Ez kifejezi, hogy egy liter vérnek hány ezreléke tiszta etil-alkohol (etanol). Egy ezrelék esetében 1 liter vérben (1000 ml) 1 ml etil-alkohol van. A szakirodalmakban az egyes véralkohol szintekhez tartozó tünetek jellemzése olykor eltérő. A legáltalánosabban elfogadott az alábbiak szerint alakul:

- 0,03 ezrelék: a szervezetben lejátszódó szénhidrátbontásából származó alkoholszint, amely alkoholfogyasztás nélkül is kimutatható.

- 0,5 ezrelék: megváltozik a mozdulatok összehangoltsága, nő a reakcióidő, csökken a mozdulatok pontossága.

- 0,5-1,5 ezrelék - ittasság: piros arc, élénk, hadaró beszéd, élénkebb kézmozdulatok és arcmimika, hevesebb és összehangolatlanabb mozdulatok. Egyesek csendessé, mások agresszívvé válnak. Ennél a szintnél megemelkedik a vérnyomás, tág pupilla, szaporább pulzus jellemzi.

- 1,5-2,5 ezrelék - részegség: erőszakosabb viselkedés, érzelmi szélsőségek (túl jó kedv vagy szomorúság), az alkohol által befolyásolt személy úgy érzi, mindenre képes. A reakcióidő és a mozdulatok lassulnak, a koncentrációképesség csökken. A vérnyomás általában csökken, nem ritkán hányás jelentkezik.

- 2,5-3,5 ezrelék - nehéz részegség: súlyos mozgáskoordinációs zavart, nehéz beszéd, légzése lassul, álmosság jelentkezik. Önállóan minden műveletet nagyon nehezen, vagy nem tud elvégezni.

- 3,5-4,5 ezrelék - kóma: az erős álmosságtól az eszméletvesztésig minden előfordulhat. Szakértői segítség szükséges, mert könnyen életveszélyessé válhat az állapota. A vérnyomás és a testhőmérséklet csökken.

- 4,5-5,0 ezrelék: ennél a szintnél megbénulhat a légzőközpont, így ez az állapot életveszélyesnek tekinthető.


Elsősegély

Az alkoholos befolyásoltság alatt lévő ember minden esetben figyelmet igényel. A fentiekben leírtakból látható, hogy relatíve kis mennyiségű fogyasztás is jelentősen növeli a balesetveszélyt. Az alkohol tágítja a hajszálereket, így nő a hőleadás, azaz a bajbajutott kihűlés veszélyének is ki van téve.

1. Teremtse meg a biztonságot! Használjon gumikesztyűt!

2. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba! Ültesse, vagy fektesse le!

3. Óvja a kihűléstől! Takarja be, vagy tegyen rá izolációs fóliát!

4. Eszméletlenség esetén helyezze stabil oldalfekvésbe, vagy fordítsa hasra!


Amit NE tegyen!

Ne hánytassa!

Korábban sok szakirodalomban találkoztunk a hánytatás fogalmával. A magánál lévő, alkoholos befolyásoltság alatt álló személynél azt javasolták, hogy langyos, sós vízzel hánytassák, azonban ez már NEM ajánlott! Ittas személy hánytatása esetén nagy a félrenyelés (aspiráció) lehetősége, így NE HÁNYTASSA! Ami távozik a szervezetből, az távozik, ami nem, azt ne erőltesse! 

Bíztassa mély légvételre, nyugtassa meg, ha fázik, takarja be, ha önként hánynia kell, segítse őt! Amennyiben tudatánál van, megfelelően nyel, érdemes folyadékpótlásról gondoskodni (víz).


Hívjon mentőt (104) vagy forduljon orvoshoz, ha

a beteg:

- beszélni, járni teljesen képtelen,
- eszméletlen.
   

  
Szerző: Marsi Zoltán

Utolsó frissítés:
2013.02.23. (MZ)
2013.01.04. (KK)