Elsősegély szakkör


Az elmúlt másfél évtizedbenszámtalan segédanyagot készítettem az elsősegély óráimra, évről évre felbosszant, amikor nem találom ezeket. Idén (sokadszorra) fogadalmat tettem, hogy rendszerezem ezeket. Nemcsak rendszerezem, hanem közkinccsé is teszem, mi történik az órákon.

Arra vállalkozom, hogy az elsősegély szakkört tartóknak segítséget nyújtsak. Leírom, melyik órára mit terveztem, sőt a segédanyagokat is megosztom. A szerencsés az lenne, ha a tapasztalatok is rögzítésre kerülnének, sőt szerencsés lenne az egészet blog formájában írni, de ismerve leterheltségemet, félek, ez nem fog sikerülni.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban négyféle elsősegély szakkör működik: kezdő, haladó, prémium és baleseti-szimulációs. Előbbi kettő eseményeit próbálom majd megosztani az érdeklődőkkel. A kezdő csoportnak havonta két alkalommal van szakkör, egyszer egy 4 tanórás, frontális óravezetéssel dominált, egyszer egy három órás, kifejezetten szituációkra épülő. A haladó csoport havonta egyszer találkozik, akkor öt tanórányi időre. Náluk a logika szerint az óra három egységre tagolódik: valamely témakör ismétlése, bővítése, új témakör feldolgozása, szituációs gyakorlatok.

Hangsúlyoznám, hogy ezek vázlatok, nem teljes anyagok! A lista hétről-hétre bővül!


Kezdő

1. Az elsősegélynyújtás fogalma, története, alapjai, betegvizsgálat, légútbiztosítás, mentőhívás>>

2. A vázrendszer sérülései


Haladó


1. Keringési betegségek ismétlése, újraélesztés ismétlés>>

 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2014.09.06.