Segélyhívó karóra


A cím ezúttal félrevezető, ugyan is a bemutatandó eszköz időmérésre nem alkalmas, csupán a karórához hasonló viselete miatt neveztük így.A készülék tulajdonképpen arra alkalmas, hogy egyetlen gombnyomással segítséget hívjunk.

Számos sérülés (pl. esés, autóbaleset) és belgyógyászati állapotromlás (pl. agyi érkatasztrófa, epilepszia) esetén képzelhető el az, hogy ugyan a sérült mozgás vagy akár beszédképtelenné válik, azonban részben vagy egészében még tudatánál van. Borzalmas élmény lehet azt megélni, hogy ilyen akut helyzetben képtelen segítséget hívni, mert nem tud kiabálni, nincs ott senki, nincs nála telefon vagy éppen a telefon gombjait képtelen megnyomni. Az Osztrák Vöröskereszt által bemutatott (azonban számos országban már használt) eszköz jelentős biztonságérzetet tud adni mindenkinek, hisz a csuklón viselve, baj esetén egyetlen gombnyomással hív segítséget.
 

A központba érkező riasztást követően a diszpécser azonnal indítja a segítséget mentőautó vagy segítőszolgálat keretében.


Mennyibe kerül?

A hagyományos, vezetékes telefonnal történő kommunikációs egység havi díja 26 Euró, míg a vezeték nélküli egységé 39 Euro havonta.

A vöröskereszt szolgáltatása arra is lehetőséget biztosít, hogy egy lakáskulcsot helyezzünk biztonságba, így a segélyszolgálat könnyedén bejuthat a lakásba. Ennek ára 70 és 91 Euró között mozog.


A Segélyhívó szolgáltatás előnyei

A rendszert teljes egészében a vöröskereszt kezeli, a segélynyújtáson kívül szervezi a beteg kórházba szállítását, illetve a kórházi ellátások koordinálását is. A szolgáltatás természetesen éjjel-nappal elérhető, a telepítése egyetlen óránál többet nem vesz igénybe. Hiba esetén szintén néhány órán belül garantálják a szervízelést.

 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2014.10.24.