Háztartási balesetek


A balesetek ranglistáját a háztartási sérülések vezetik, őket követik a munkahelyi, közlekedési, majd sportbalesetek.

A háztartási balesetekkel kapcsolatban nem rendelkezünk olyan pontos statisztikákkal, mint a közúti vagy munkahelyi sérülésekkel kapcsolatban. Annyi azonban tény, hogy 2013-ban 1760 személy vesztette életét otthonában, ez közel háromszor annyi, mint ahányan közúti balesetben veszítették életüket. A sérülések döntő többsége, kb. 58% esésből származik, ezt az égés, illetve az éles/szúró tárgy okozta sebzés követi, mindkettő 6-6%-os arányban. Ugyan kisebb százalékban, de akadnak mérgezések, vegyszer okozta marások is. Sok esetben az alkoholos befolyásoltság is közre játszik, míg szezonálisan nő a balesetek száma a disznóvágási időszakban, illetve a karácsonyi készülődések során.
 

Az esés, zuhanásnak számtalan példáját ismerjük sajnos, a gyümölcsfa alatt álló létra éppúgy eldőlhet, mint az ablakpucoláskor az asztalra tett szék. Veszélyforrások lehetnek a lépcsők, illetve a nedves helyiségek, mint pl. a fürdőszoba. Ismeretesek kútba esések, ablakon kiesések, tetőről és erkélyről zuhanás. Az égési sérülések főképp a konyhában keletkeznek, szúrások és vágások a konyha mellett a barkácsolás, illetve a kertészkedés során szedi áldozatait. A mérgezés, tűz és áramütés a ritkább halálos otthoni balesetek közé tartoznak, azonban így - a felsorolásnak megfelelően - kb. 100-120-20 ember életét oltják ki évente.

Nem ritka a félrenyelés! Évente száz feletti a félrenyelés okozta fulladás, ez átlagban 2-3 naponta követel egy áldozatot. Együnk higgadtan, ne menet közben, pláne ne lépcsőzés során! Volt, aki a fürdőkádban vesztette így életét. Nem segít, hogy a lakosság elsősegély-ismeretei szerények, így nem tudják hogyan távolítható el a légúti idegentest akár felnőttből, akár gyermekből.

Előzze meg a baleseteket! Tanulja meg mit kell tenni vészhelyzetben! Tartson otthon megfelelő elsősegély-felszerelést!

 

Szöveg: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2014.11.29.