A szieszta kályha veszélyei


A szieszta kályhát főleg kiegészítő fűtésként alkalmazzák akár hétvégi házakban, garázsban vagy olyan helyiségben, ahol ritkán tartózkodnak. A propán-bután gázpalackkal üzemelő fűtőalkalmatosság leggyakrabban szén-monoxid-mérgezést okoz. Általában kis helyiségben használják, szellőztetés nélkül az oxigént hamar elfogyasztja, ráadásul a nem karbantartott égőfej tökéletlen égés során is szén-monoxidot termel.

Sokszor okoz problémát, hogy letakarják vagy gyúlékony anyag közelébe állítják, ilyenkor nem meglepő, ha tűz üt ki. Az elhanyagolt, nem tisztított, nem karbantartott készülék robbanást is okozhat, amely a jelentős anyagi kérok mellett akár emberi életet is követelhet.
 


Hol ne használja?
Ne használja a készüléket panelházban, fürdő- és hálószobában, lakóautóban vagy lakokocsiban,talajszint alatti helyiségekben, így pl. pincében. Tilos továbbá olyan helyiségben használni, ahol "A" vagy "B" tűzveszélyességi osztályba tartozó anyag van. Különös körültekintést igényel a 30 légköbméternél kisebb helyiségben történő használat!


Erre ügyeljen a használatakor!

A kályha égőfejét évente, a gázpalackkal történő csatlakozást minden gázcserénél ellenőrizni kell! A működő készülék legalább 1 méteres közelében semmilyen anyag ne legyen! Soha ne takarja le, ne terítsen rá száradó ruhát, törölközőt! A palackcseréjét jólszellőző helyen végezze, ügyeljen, hogy ne legyen a közelben hőforrás, illetve olyan berendezés, amely szikrát adhat.


Ügyeljen a gázszagra!

Ha gázszagot érez azonnal zárja el a palackot, szellőztesse át a helyiséget, mielőbb áramtalanítson, hogy az elektromos szikra ne okozhasson robbanást. Természetesen a legfontosabb a saját testi éppsége, minél előbb hagyja el a helyiséget! A katasztrófavédelmet a 112-es számon értesítheti.

 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2014.11.29.