Világelsők az elsősegély-oktatásban


A St. John Ambulance a világ, vezető elsősegély szervezete, akik több embert tanítanak elsősegélynyújtásra, mint bármely más szervezet a világon.

A szervezet hisz abban, hogy teljesen elfogadhatatlan sok ember értelmetlen halála, azért mert senki sincs, aki segíteni tudna, amikor szükség lenne rá. Csak 2011-ben mintegy 800.000 embert oktattak elsősegélynyújtásra, hogy számukra is világossá váljon a különbség egy elvesztett és egy megmentett élet között.

Oktatnak iskolában, munkahelyen, különböző fiataloknak szóló tevékenységeket szerveznek (már öt éves kortól!), elsősegély-felszerelést biztosítanak és jelentős közösségi szerepvállalást végeznek. Honlapjukon számtalan szakmai anyagot, kampány filmet, tesztet, aktuálist hírt találhatunk. Természetesen a mobilos alkalmazás sem maradhat el.

 

Egyik kampányfilmjükben arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy évente közel 140 ezer ember hal meg olyan helyzetben, amikor egy képzett segélynyújtó megtudná menteni az életüket - kb. ugyanannyian mint daganatos megbetegedésben.

 

Fájó panaszként közlik, hogy az Egyesült Királyságban 5 emberből kevesebb, mint 1 tud alapszinten elsősegélyt nyújtani. Ez az arány hazánkban 200-ból egy!

A Helpless kampány nagyon komoly média megjelenést kapott, ezek közül egy itt:

 

És szintén egy másik kampányfilmjük:

 

 
A St. John elsősegély oktatása főleg a fiatal korosztályt célozza. Céljuk, hogy megtanítsák a fiatalokat az alapszintű elsősegélynyújtásra, ezzel csökkentve azokat a haláleseteket melyek könnyen megelőzhetőek lennének, ha a sérültek hamar részesülnének segítségnyújtásban. A St. John iskolákban tart elsősegély tanfolyamokat, ezen kívül a honlapjukon vannak oktatási útmutatók az egyes sérüléstípusokkal kapcsolatban. Ezek segítségével bármelyik iskolai tanár tud elsősegély órát tartani a diákoknak, ha rendelkezik valamilyen elsősegély képzettséggel. A szervezet által tartott képzés után a diákok még bizonyítványt is kapnak, sőt akkor is átvehetik a tanúsítványt, ha nem a St. John-s oktatója tartotta a képzést, azonban az általuk összeállított irányelvet követték.
 

A szervezet ezen kívül ajánl különböző kurzusokat cserkészcsoportoknak, tanároknak illetve már az iskolát elvégzett fiataloknak is. Ezekhez is találunk a honlapjukon oktatási anyagok, de ezeket is csak elsősegély képzettséggel rendelkező személy oktathatja. A St. John rengeteg féle kurzust ajánl az érdeklődőknek, mindegyik más-más témákkal foglalkozik így az is találhat magának megfelelőt, aki csak egy kicsit szeretne tanulni, de egész komoly szintekre is el lehet jutni ezeken a tanfolyamokon.
 
Az oldalt tovább böngészve találhatunk oktatófilmeket, vásárolhatunk szuper elsősegély eszközöket és könyvet vagy CD-t. Kipróbálhatunk egy remek játékot ITT és, ha még mindig vágyunk valami újdonságra betekinthetünk a múzeumba ITT.
 
Szerző: Szegedy-Maszák Flóra
Utolsó frissítés:
2014.12.12.
2015.09.27. MZ