Az elsősegély-oktatás jövője Európában


Az elsősegélynyújtás ugyan nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, azonban az azonnali segítségnyújtás bizonyítottan életeket menthet. Európa egyes országaiban igen tág határok között mozog a lakosság elsősegélyismerete, a többi kontinensen - Észak-Amerikát leszámítva - pedig gyakorlatilag elenyésző. Fontos lenne felismertetni kormányzati szinten, hogy az elsősegélyismeretek kötelezővé tétele az oktatásban nem csupán életeket menthet, hanem jelentősen csökkentheti az egészségkárosodás okozta kiadásokat is, továbbá jelentős prevenciós hatással is bír.


Az elsősegély-ismeretek terén legkiemelkedőbb országok (összlakosság tekintetében):
  • Norvégia 95%
  • Németország 80%
  • Ausztria 80%
  • Izland 75%

A hagyományos elméleti oktatás mellett figyelmet kell fordítani:
  • a baleseti szimulációs oktatásra
  • a rendszeres, időközönkénti szinten tartásra
  • a pszichés tényezők hangsúlyozására
  • a balesetmegelőzésre

Valóban kihalóban a közösségi szellem?

Számos tanulmány született már a by stander effektusról, mely azt mutatja, hogy a társadalomból kihalóban van a segélynyújtási attitűd. Azonban a katasztrófák - legyen szó tömeges közlekedési balesetről vagy természeti katasztrófáról - még is bebizonyítják, hogy nem állja meg a helyét egyértelműen ez a teória. Katasztrófa helyzetben az emberek többsége megpróbál segíteni, azonban az ismereteik hiányossága vagy gyakorlati készségeik hiánya miatt még sem tud hatékonyan beavatkozni.


Nincs egységes irányelv, nincs felelős szervezet

Sajnálatos módon továbbra is hiányzik az egységes európai szemlélet, illetve azon szervezet megléte, amely az elsősegélyismeretek koordinálására lenne hivatott. Míg Nyugat-Európában több tanulmány született, mind beavatkozási, mind oktatási vonalon, addig Kelet-Európában ezen témakör vizsgálata teljesen fehérfoltnak számít. Az alábbi grafikon azt szemlélteti, hogy az egyes európai országok lakosainak hány százaléka vett részt elsősegély-oktatáson.
 Az elsősegély-ismeretek azon országokban magasak, ahol az iskolai oktatás kötelező elemei, illetve a jogosítvány megszerzéséhez ténylegesen részt kell venni oktatáson is. Nincs azonban arra vonatkozó adat, hogy a tanultakat hányan tudják alkalmazni a gyakorlatban*(a szerző megjegyzése).


Miért lenne fontos?

A választ mindenki tudja. A lakosság több mint felét szív- és érrendszeri betegségben veszítjük el, keringésmegállásnál az első néhány percben van esély a bajbajutott megmentésére. Súlyos, életveszélyes sérülteknél sokszor szintén az első néhány perc a sorsdöntő. Európa legtöbb országában a mentők átlagosan 15 perc alatt érnek ki. Nekik már nincs esélyük a hirtelen szívhalott és az életveszélyes sérült megmentésére!
 


A balesetek többsége otthon következik be!

Az Egyesült Királyságon belül végzett felmérés szerint a sérülések 41%-a otthon, 20%-a útközben, 17% sportolás közben, míg 15%-a munkahelyen következik be. Az iskolai balesetek aránya 5%.


A Nemzetközi Vöröskereszt tíz ajánlása az elsősegélynyújtás kiterjesztése céljából

1. Az elsősegély-oktatást mindenki számára elérhetővé kell tenni.
2. Az európai lakosok számára több alkalommal is biztosítani kell a segélynyújtás elsajátítását (pl. iskola, jogosítvány, munkahely).
3. A munkahelyeken kötelezővé kell tenni az oktatást.
4. Az ismereteket ötévente frissíteni kell.
5. Törekedni kell a segélynyújtási ismeretek egységesítésére az Unión belül.
6. Mindenkinek lehetőséget kell biztosítani a katasztrófahelyzetkre való felkészülésre.
7. Széleskörű kampányokat, sokféle kommunikációs csatornát kell alkalmazni a népszerűsítés érdekében.
8. Többféle társadalmi csoportot kell megcélozni, pl.: családok, idősek, fogyatékossággal élők.
9. Támogatni kell a defibrillátorok kihelyezését.
10. Akár jogszabályi szinten is védeni kell a segélynyújtókat.

 

Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 2014.12.12.
Alapötlet:
First aid for a safer future Focus on Europe
Hazai vonatkozások: Munkahelyi balesetek, Háztartási balesetek