Növelhető-e a megkezdett újraélesztések aránya?


Mivel a legtöbb hirtelen szívmegállás otthon történik ezért nagyon fontos, hogy minél több ember megtanuljon újraéleszteni. A kutatás célja az volt, hogy megállapítsa az újraélesztés oktatás terjesztésének hatékonyságát az iskolások körében. A program keretein belül 35002 újraélesztési csomagot osztottak szét 806 általános iskolában. A fantomból és egy 24 perces újraélesztést oktató videóból álló csomag segítségével nem csak a 12-14 év közötti gyerekeket tanították meg újraéleszteni, hanem családtagjaikat és ismerőseiket is (második szakasz). Ezután kitöltöttek egy kérdőívet, amiből kiderült, hogy ki használta a csomagokat és hány embert tanított meg vele újraéleszteni. Az iskolákban a tanárok is értékelték a program hatékonyságát. A kutatás végén 6947 (19,8%) érkezett vissza. Ezekből az derült ki, hogy a 6947 csomag és a gyerekek segítségével 17,140 személy sajátította el az újraélesztést a projekt második szakaszában. A tanárok részéről átlagosan 64 perc felkészülési időt és 13 percnyi elpakolási időre volt szükség.

Az oktatások végeztével, a kutatás utáni hónapok megkezdett újraélesztési számát összehasonlították a kutatás előtti évek adataival. Sajnos az adatok szerint az újraélesztések száma nem mutatott jelentős növekedést. A kutatás tehát ilyen szempontból nem hozott jelentős eredményt, de az viszont kiderült, hogy a csomagok segítségével hatékonyan lehet az újraélesztés oktatást terjeszteni az emberek körében. A tanárok is úgy gondolták, hogy a csomagok jelentősen megkönnyítik az oktatást az iskolákban.

Akinek nyelvtudása engedi mindenképp javasoljuk a teljes publikáció elolvasását, mert rendkívül tanulságos. (a szerk. megjegyzése.) Publisher Full Text Open
 
Forrás:
Isbye DL, Rasmussen LS, Ringsted C, Lippert F: Disseminating Cardiopulmonary Resuscitation Training by Distributing 35 000 Personal Manikins Among School Children.
Circulation 2007, 116:1380-1385. PubMed Abstract | Publisher Full Text Open

Fordítás: Szegedy-Maszák Flóra