A gerincoszlop felépítése


Gerincoszlopunk 33-35 csigolyából és a köztük lévő porckorongokból épül fel.


Csigolyák

A csigolyák csontszövetből épülnek fel, anatómiailag csigolyatestre, csigolyaívekre és nyúlványokra tagolhatók. A gerincvelő a csigolyalyukban fut.

 

Vertebral body - csigolyatest
Spinal nerve - gerincvelői ideg
Pedicle - csigolyaív
Spinal cord - gerincvelő
Spinous process - tövisnyúlvány
Superior articular process - felső ízületi nyúlvány
Transverse process - harántnyúlvány
Intervertebral disk - porckorong
Transverse costal facet - alsó ízületi nyúlvány

 

A felső és alsó ízületi nyúlványok a csigolyák egymáshoz való kapcsolódását segítik, míg a harántnyúlványok a bordákkal kapcsolódnak. A tövisnyúlványnak izomtapadási szerepe van. Az egymáshoz csatlakozó csigolyák találkozásánál két nyílás figyelhető meg, ez a gerincvelői idegek kilépési helye.


Porckorongok

A porckorongok kollagén rostos porcszövetből épülnek fel, összhosszúságuk kb. a gerincoszlop hosszának egynegyedét teszik ki. Szerepük a csigolyák egymáshoz viszonyított elmozdulásában, továbbá a járás során fellépő mechanikai hatások csökkentésében van.


A gerincoszlop tagolódása

Gerincoszlopunk öt szakaszra tagolható.

Nyaki szakasz

Valamennyi gerinces (egér, zsiráf, ember) nyaki gerincszakasza hét csigolyából épül fel. Ezek közül az első a fejgyám (atlas), melynek hiányzik a csigolyateste. Egy gyűrűszerű képződmény, melyre a koponya illeszkedik, bólintáskor ezen mozdul el a fej. Második csigolyája a forgó (axis), amelyen egy jellegzetes fognyúlvány figyelhető meg. Ez a fognyúlvány a csigolyatestre merőleges, a fejgyám, és ezzel együtt a fej fordulását biztosítja. Ez a fognyúlvány tulajdonképpen a fejgyám hiányzó csigolyatestének felel meg.

Atlas (Forrás>>)
Axis (Forrás>>)


 

Háti szakasz

Tizenkét csigolyából épül fel, mindegyikhez 1-1 pár borda csatlakozik.

Ágyéki szakasz

Öt, nagyméretű csigolyából épül fel.

Keresztcsonti szakasz

Szintén öt, egymással csontosan összenőtt csigolyából, az ún. keresztcsontból áll. A keresztcsontot a medencecsontok fogják közre.

Farokcsigolyák

Számuk eltérő, 4 és 6 közötti. Jelentősen elcsökevényesedtek, összecsontosodtak, csigolyalyuk és gerincvelő nem fut bennük.


A gerincoszlop alakja

Az emberi gerincoszlop hátnézetben egyenes, azonban oldalról nézve a felegyenesedett járás miatt görbületek figyelhetők meg rajta.

A nyaki és ágyéki szakasz homorú (azaz hátrafelé görbül), míg a háti szakasz domború. A görbületeknek köszönhetően járás közben a gerincoszlop jelentősen csökkenti a rázkódást.

Szerző: Marsi Zoltán

Utolsó frissítés: 
2011.12.16.
2013.01.03. (MZ)