Újraélesztés a sorozatokban


A televízió egykoron  és talán napjainkban is fontos szerepet tölt be a laikusok újraélesztésével kapcsolatos információk megszerzésében. Egy 1993-as felmérés szerint a brit, 62 év  feletti lakosok 92%-a a televízióból ismerte az újraélesztés mechanizmusát, míg 82% újságban, 72% könyben tájékozódott már róla. Egy másik tanulmány némivel alacsonyabb arányokról számolt be, a 74 év felettiek 70%-a látott már televízióban újraélesztést.

Ezek alapján nem meglepő az a következtetés, hogy a televízió jelentős szerepet tölt be az újraélesztéssel kapcsolatos információk terjesztésében.
 

Három televíziós sorozatot elemeztek tudományos szempontból húsz évvel ezelőtt. A Vészhelyzet és a Chicago Hope 1994-1995 között látható epizódjait, illetve a 911 ötven részét. Elemezték többek közt az újraélesztés előfordulását, annak okát, illetve eredményét. A 97 vizsgált epizód közül 60 alkalommal fordult elő újraélesztés (31 Vészhelyzet, 11 Chicago Hope, 18 911). Az esetek 28%-ban a keringésmegállás szíveredetű okokra volt visszavezethető. Az ábrázolt esetek 65%-ban gyermek, fiatal vagy fiatal felnőtt volt az áldozat. A betegek 75%-a túlélte a beavatkozást, 67% távozott a kórházból.

Az eredmények azt mutatják, hogy a televízióban megjelenített újraélesztések sikerességi aránya lényegesen magasabb, mint a valóságban, ahol, a rövidtávú túlélés maximum 40%, míg a kórház elhagyások aránya maximum 30%. A sikeres újraélesztést követő szövődmények csupán egyetlen alkalommal kerültek megörökítésre, amely szintén jelentősen torzítja a valós adatokat. A szakemberek véleménye szerint a betegeknek és családtagjaiknak tisztában kell lennie a tényleges esélyekkel.

 

Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 
Forrás: 2015-01-25​
Susan J. Diem, M.D., M.P.H., John D. Lantos, M.D., and James A. Tulsky, M.D.: Cardiopulmonary Resuscitation on Television — Miracles and Misinformation
The New England Journal of Medicine 1996. Abstract | Publisher Full Text Open