Tényleg elegendő csak a mellkasi kompresszió?


Az elmúlt hetekben a közösségi portáloknak köszönhetően közel félmillió emberhez jutott el az Országos Mentőszolgálat Alapítványának újraélesztést népszerűsítő filmje. A Tartsd életben kampány kezdeményezését számos nyomtatott és online média publikálta, beleértve több tv csatornát is.

Nagy örömünkre számtalan olvasónk kérdezte meg, köztük aktív oktatók is, hogy akkor most, hogyan is oktassák?

Állásfoglalásunk szerint a laikusoknak szóló újraélesztési protokoll adott, ez mind a Magyar Resuscitatios Társaság, mind a European Resuscitation Council honlapján elérhető.
 

Mindkét iránymutatóban a befújásos lélegeztetés szerepel, de nem szabad megfeledkezni az alábbi két kulcsmondatról:

"Amennyiben járatos benne, harminc mellkaskompresszió végrehajtása után pótolja a légzést 2 befúvással."

"Amennyiben úgy találja, hogy képtelen a beteget lélegeztetni, végezze legalább a mellkaskompressziókat, mivel -  ahogy arról korábban szó esett - rövid távon a csupán kompresszióval végzett BLS is hatékony lehet."

A mi értelmezésünk szerint:

- az oktatásokon a befújásos lélegeztetést szükséges oktatni
- a számonkérés során ezt számon is kell kérni
- a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez szükséges elsősegély vizsgán továbbra is elvárt


Mit mondanak a kutatások?

Valóban léteznek olyan kutatások, melyek alátámasztják, hogy a befújásos lélegeztetés sok embert visszatart az újraélesztéstől (az amerikai protokollból pl. ezért került ki). Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy hatékonyabb is.

Arra vonatkozóan is vannak vizsgálatok, hogy a csak mellkasi kompresszió eredményesebb (erről korábbi cikkünkben írtunk is), de ezzel ellentmondásos felmérések is publikálásra kerültek.


Meddig a bizonytalanság?

Az kérdés eldöntésében sorsdöntő lehet a European Resuscitation Council prágai konferenciája, mely 2015 októberében kerül megrendezésre.


Öröm és/vagy üröm?

Az alkotóknak és az ötletgazdáknak csak gratulálni tudunk, minőségi film született, mely rengeteg embert ért el. Az általunk készített eredeti protokoll alapján készült oktatófilm két éve alatt valamivel alig 30 ezer letöltést generált.

Sajnálatos, hogy egyes publikációkban számos szakmai hiba is csúszott, többek közt, hogy nem kötelező az iksolában oktatni (2012 NAT előírja középiskolában), de említhetnénk a statisztikai adatokat is. Mint számos olvasónk előtt ismeretes folyamatosan végzünk felméréseket, egyik legnagyobb, több mint 6000 fős  mintavételünk a sokszor publikált statisztikai adatokkal szemben igen eltérő eredményeket mutat.

A film által sugallt befújásos lélegeztetés feleslegessége általánosságban, a jelenleg érvényes protokollok alapján egyelőre nem támogatandó.


 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2015.02.17.