Friedrich von Esmarch


Johannes Friedrich August von Esmarch 1823. január 9-én született a németországi Tönningben. Tanulmányait előbb Kielben, majd Göttingenben végezte. 1846-ban a kieli sebészeti kórházban Bernhard Rudolf Konrad von Langenbeck professzor asszisztense lesz. Alig két év elteltével a porosz-osztrák-dán háború a katonai sebészet irányába tereli figyelmét. Rövid ideig hadifogságba került, majd a tábori kórház sebészének nevezik ki. 1854-től a kieli sebészeti klinika igazgatója, 1857-től pedig a kieli egyetemi kórház professzora. 1866-tól Berlinben az egészségügyi bizottság tagja, ő felügyeli a kórházak sebészeti munkáját, majd az 1870-ben kitörő francia-porosz háború teljes sebészeti tanácsadója. 1872-ben veszi feleségül a nemesi származású Christiane Auguste Emilie Henriette Elisabeth-et.

Friedrich von Esmarch 85 éves korában, 1908. február 23-án halt meg.
 


Kézikönyv a katonai műtéti technikákról

1877-ben megjelent könyve számtalan illusztrációt és diagramot tartalmaz a részletes beavatkozások leírása mellett. Ezen kívül sokféle gyógyászati segédeszközt mutat be, precízen bemutatva használatukat. Az egyik róla elnevezett kötést amputációk esetén alkalmazták hatékony vérzéscsillapításként.
 
Elsősegély-oktatás

Esmarch jelentős erőfeszítéseket tett az elsősegély-oktatás terén is, 1881-ben az ő közreműködésével alakult meg az első németországi szamaritánus iskola. A szamaritánus mozgalmat az akkor már működő angliai St. John Ambulance mintájára szervezték meg. Az általa szerkesztett elsősegély könyvet a későbbiekben számtalan nyelvre fordították le.


Esmarch-Heiberg-féle műfogás

Az Esmarch-féle műfogást széles körben alkalmazzák a sürgősségi ellátásban és az aneszteziológiában, korábban a laikusok számára is javasolták. A műfogás lényege, hogy az eszméletlen beteg fejét enyhén hátrahajtjuk, alsó állkapcsát előre emeljük, ezáltal az izomtónusát elvesztett nyelv kisebb eséllyel zárja el a légutat. Sürgősségi ellátás, illetve altatás során ez a pozíció jelentősen segíti az eszközös légútbiztosítás kivitelezését is.
 

Video>>


Laikusoknak már nem javasolják!

Az Esmarch-féle műfogás kivitelezése gyakorlatot igényel, ráadásul a vizsgálatok szerint a laikusok általi kivitelezés során jelentősen nő a nyaki gerinc szakasz megmozdulásának esélye. Ezen tényeknél fogva a laikusok körében történő alkalmazása jelentősen háttérbe szorult.
 
Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 2018.12.27. (MZ), 2015.03.22.