Vakbélgyulladás


Vakbélgyulladással minden tizedik honfitársunk kórházba kerül élete során. A korai felismerés és műtéti beavatkozás jelentősen csökkenti a szövődmények kialakulását. Tünetei rendkívül szerteágazóak, így azok felismerése sokszor a szakemberek számára is komoly kihívást jelent.


Fogalma

Az elnevezés téves, a valóságban nem a vakbél, hanem az abban található féregnyúlvány akut megbetegedéséről van szó. Az appendicitis (vakbélgyulladás) évi mintegy 10 ezer műtéti beavatkozást tesz indokolttá.


Okok

Általában a féregnyúlvány elzáródásával kezdődik, melyet a béltartalom okoz, de az elzáródást okozhatja idegentest vagy akár daganat is. Sok esetben a tényleges ok ismeretlen marad. A vakbélben kialakuló pangás előbb a nyálkahártya irritációját, majd gyulladását eredményezi, végül a szerv többi szövete is gyulladásba került. A gyulladt, gennyesedő szövetek elhalhatnak, súlyosabb esetben kilyukad (perforáció).


Tünetek

A féregnyúlvány gyulladása nagyon sokféle tünetet okozhat, egyes irodalmak ketté választják gyermekkori és a felnőttkori tünetcsoportokat.

- általános hasi panaszok (fájdalom),
- étvágytalanság,
- hullámzó és/vagy éles köldöktáji és/vagy gyomortáji és/vagy jobb oldali hasi fájdalom,
- későbbiekben a fájdalom erősödik, görcsös jellegűvé válik,
- előrehaladott állapotban sokszor a jobb alhasra koncentrálódik a fájdalom,
- hányinger, hányás,
- hasmenés (főként gyermekek), székrekedés (főként felnőttek),
- hőemelkedés, magas láz (súlyosabb állapotban),
- hidegrázás.


Elsősegély

1. Nyugtassa meg a beteget!

2. Mérlegelje a mentőhívás vagy szakorvosi rendelés felkeresését!

3. Alkalmazzon jeges borogatást az alhas jobb oldalán!

4. Kísérje figyelemmel a beteg állapotváltozását!


Hívjon mentőt (112) vagy forduljon orvoshoz, ha:

- a beteg elviselhetetlen fájdalomra panaszkodik,
- állapota néhány órán belül is láthatóan romlik.

Anatómia

A vakbél az utóbél kezdeti szakaszánál helyezkedik el, közvetlenül a vékonybél becsatlakozását követően. A vékonybél és a vastagbél találkozása a hasüreg jobb alsó részén található, akárcsak a vakbél.

 
A vékonybél utolsó szakasza a csípőbél, az ábrán látható, hogyan csatlakozik a vastagbélbe. Az is jól megfigyelhető, hogy a rendkívül rövid vakbélbe normál esetbe nem kerül béltartalom, zsákutcaszerűen kezdődik. A vakbél szélén található féregnyúlvány nyirokszervként működik, bár pontos funkciója napjainkig nem tisztázott. Külön érdekesség, hogy kifejezetten kevés állatfajban fordul elő, egyes emlősöknél a cellulózemésztést segíti.


 

Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 2018.03.25., 2015.04.05.