Hamarosan megjelenik a legfrissebb újraélesztési protokoll


Az újraélesztési protokoll rendszerint öt évente frissül, a legújabb módosítás megjelenésére október 15-ig kell várni. Az Európai Újraélesztési Társaság (European Resuscitation Council) ezt követően rendezi meg, hagyományos, évenkénti kongresszusát, melynek ezúttal Prága ad otthont. A három napos rendezvényre még lehet jelentkezni.

A kongresszus programja megteninthető ITT.

 

Miért változnak a protokollok?

Ennek két fontos oka van. Az egyik a protokollal kapcsolatos tudományos eredmények, amelyek alátámasztják vagy cáfolják az adott eljárás eredményességét. A másik, nem mellékes tényező, hogy az alapszintű ismereteket szeretnék minél több emberhez eljuttatni és bizony a könnyű elsajátíthatóság érdekében törekednek az egyszerűsítésre. Ugyanakkor meg kell említeni azt a szomorú tényt, hogy az elsősegélynyújtás oktatásának eredményességével foglalkozó, széles körű vizsgálatokat kevés helyen végeztek, örömhír viszont, hogy ezen kevés helyek egyike kis hazánk. Külön öröm, hogy ezen tanulmányok előkészítésének és lebonyolításának mi is részesei lehettünk.

 

Milyen változások várhatók?

A téma iránt érdeklődők bizonyára tisztában vannak azzal, hogy a legkritikusabb pont a befújásos lélegeztetés. Ez szerepel a jelenlegi protokollban, sajnálatos, hogy több szervezet is elkezdte a protokollal ellentétes oktatást, vagy is a befújásos lélegeztetés elhagyását. A kérdéskört két oldalról érdemes megközelíteni. A szakma elkötelezett hívei nagyon régóta küzdenek azért, hogy egységes elsősegélynyújtási protokollok szülessenek, mert jelenleg a hazai képzéseken igen eltérő, olykor ellentmondásos információk hangzanak el. Ez nagyon elbizonytalanítja a hallgatókat, azt eredményezi, hogy nem mernek beavatkozni. 2011-ben megszületett az egységes European First Aid and Resuscitation Guideline (Európai Elsősegélynyújtási és Újraélesztési Protokoll), de ennek figyelembe vétele kevés hazai oktatóhoz jutott el, beleértve (sajnos) a szakmai szervezeteket is.

Nézzük meg a másik oldalt is! A laikusok által végzett befújásos lélegeztetéssel kapcsolatosan pontosan annyi támogató és ellenző tudományos vizsgálat született, nagyon nem szerencsés, ha valaki egyetlen tanulmány alapján kívánja megítélni ezt. A támogatandó megoldás az lenne, ha (bárcsak ott tartanánk!) hazánkban is kétfelé bontanánk a laikusokat. Egyik csoportba az elméleti képzésen és némi gyakorlaton részt vett, elsősegély-ismeretekkel már foglalkozó személyek tartoznának, míga  másikba azok, akik gyakorlatorientáltan, akár baleset-szimulációval, rendszeresen frissítve és ismételve foglalkoznak a témával. Utóbbiakat nevezzük (egyelőre) Helpereknek. A munkahelyeken elvileg ilyen embereknek kellene lennie, mint munkahelyi elsősegélynyújtó. Sajnos, hazánkban még mindig nehéz elérni, hogy a munkahelyeken egyáltalán valaki elvégezzen egy ilyen kurzust. Az optimális az lenne, ha mindenki elvégezne egy alapszintű képzést és lenne egy (pontosabban a hatályon kívül lévő jogszabály szerint a műszakban dolgozók számának megfelelő) munkahelyi elsősegélynyújtó., aki alaposabb tudással, nagyobb gyakorlattal rendelkezne.

Így az említett Helpereknél támogatni lehetne a befújásos lélegeztetést, míg a kevésbé képzetteknél nem. Jegyzem meg a jelenlegi protokollban is van erre vonatkozó megjegyzés, amely így szól: ha van gyakorlata végezzen befújást.

 

 

A csodára még várni kell

A csodára azonban még várni kell, nem valószínű, hogy sikerül a közel jövőben a hazai oktatásokat protokollnak megfelelőre csiszolni. Tegyük hozzá, amíg nincs érvényben lévő munkahelyi elsősegélynyújtást szabályozó jogszabály addig ne is várjuk ezt el. Sokan kérdezik tőlünk, hogy képzéseinkről olyan tanusítványt állítunk-e ki, amit elfogad a szakhatóság. A válasz egyszerű. A szakhatóság mindenféle tanusítványt elfogad, hisz jelenleg nincs szabályozva ki, mit és hogyan oktathat.

 

Az újraélesztés története

Végezetül szeretném mindenki figyelmébe ajánlani az újraélesztés történetéről szóló összefoglalót (magyar nyelven), amelyből többek közt azt is megtudhatjuk, hogy 1786-ban jelent meg az első laikusoknak szóló iránymutatás, majd a 20. század első felében kifejezetten tiltottá vált az ilyen jellegű beavatkozás. Végül az 1960-as évektől indul el a modern újraélesztési technikák diadalútja.

Újraélesztés története>>

Egy remek filmgyűjtemény a korábbi újraélesztési technikákról a 30-as évektől>>


Szerző: Marsi Zoltán

Utolsó frissítés: 2015.09.13.