Újraélesztés Világnapja 2019


Az Újraélesztés Világnapját (World Restart a Heart Day) kontinensünkön az Európai Parlamnet kezdeményezésére hozták létre, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az újraélesztés fontosságára. A kampány keretében világszerte ingyenes oktatásokat szerveznek.

Az eseménysorozathoz az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány 2016-ban csatlakozott. Az idei évben, a Csodák Palotája ad otthont az oktatásoknak.

Október 12-én (szombaton)

9.00-19.00 óra között várnak minden érdeklődőt. A főbb programelemek:

  • felnőtt újraélesztés
  • defibrillátor használata
  • csecsemő és gyermek újraélesztés
  • légúti idegentest eltávolítása
  • baleset-szimuláció
  • interaktív elsősegély

A program megvalósulását az Alternatív Közgazdasági Gimnázium és az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány önkéntesei biztosítják. 

A rendezvény szervezőinek célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az újraélesztés fontosságára, mutassa be az érdeklődőknek, hogy e tevékenység egyszerű és könnyen elsajátítható, bizonyítsa, hogy életet menthetünk. 

Hazánkban átlagosan 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szívhalál következtében. Az önmagában elkeserítő tényt súlyosbítja, hogy feltételezések szerint kétharmaduk megmenthető lenne, amennyiben az észlelést követően az első 3-5 percben a jelen lévő laikusok megkezdenék az újraélesztést.

Az újraélesztési algoritmust alig egy óra alatt meg lehet tanulni, a hatékony mellkasi kompressziók elsajátítása ennél is kevesebb idő alatt lehetséges. A vizsgálatok azt mutatják, hogy már egy általános iskolás diák is képes a megfelelő beavatkozások elvégzésére. Az oktatásokon ingyenes segédanyagokat is rendelkezésre bocsátanak.

 

European Resuscitatios Council Restart a Heart events>>

World Heart Day>>