7. Az elsősegélynyújtás alapjai
- Eszméletlenség és életjelek vizsgálata


Egyes esetekben a beteggel történő kommunikáció nem lehetséges (pl. eszméletlen) vagy nem elegendő így az állapotfelméréshez további vizsgálat szükséges. A sérült, illetve a beteg vizsgálatának elsődleges szempontja annak megállapítása, hogy életveszély fennáll-e.

Amennyiben a bajbajutottal nem sikerült szóbeli kapcsolatot kialakítani, szólítsa meg hangosabban, ezzel egyidejűleg vállainál rázza meg. Ha így sem reakcióképes súlyos, életveszélyes állapot feltételezhető.

1. Hangosan szólítsa meg, ezzel egy időben vállainál rázza meg!

 

A reakcióra nem képes beteg - laikus elsősegélynyújtói szinten – halottnak vagy eszméletlennek tekintendő. A két állapot közötti különbség a légzésvizsgálattal állapítható meg.

A légzésvizsgálat során a bajbajutott légutait először szabaddá kell tenni. A segélynyújtó egyik tenyerét a beteg hajas fejbőrének határára teszi, másik kezével megfogja a bajbajutott állcsúcsát, majd fejét hátrahajtja. A 2016-os újraélesztési iránymutatás a légzésvizsgálatnál javasolja az áll előre (ki/meg) emelését is. 

Fülével hajoljon közel a beteg légzőnyílásaihoz! A vizsgálatot 10 másodpercig végezzük, amennyiben ez idő alatt legalább 2 mellkas emelkedést észlelünk, akkor a betegnek van légzése, amennyiben ez elmarad, akkor a beteg nem lélegzik. A vizsgálatot azért nevezzük hármas érzékelésnek, mert a fej hátra hajtását követően fülünket a beteg orra elé helyezzük érezzük (1) és halljuk (2) a levegő áramlását, szemünkkel pedig figyeljük a mellkas mozgását (3). Érzem, látom, hallom.

2. Légzésvizsgálat hármas érzékeléssel.

 

 

Amennyiben nem érzékel két légzőmozgást a beteget halottnak kell tekinteni. Ez esetben az újraélesztés irányelveinek megfelelően járjon el, hívjon vagy hívasson mentőt, majd kezdje el az újraélesztést.

Ha megfelelő számú légzőmozgást tapasztalt a bajbajutott eszméletlen. Az eszméletlen sérült reflexei részben vagy teljesen hiányoznak, a légúti elzáródás veszélyének van kitéve, légútbiztosítás indokolt. A légútbiztosítás leghatékonyabb módja a stabil oldalfektetés, amely a beteg megmozdításával jár. Egészen eddig arra törekedtünk, hogy a bajbajutottat lehetőség szerint ne mozdítsuk meg, az életveszély (légút elzáródása) megelőzése érdekében azonban most ez szükségessé válik. Bizonyos baleseti-mechanizmusok és egyes sérülések kizárják a stabil oldalfektetés kivitelezését. A baleseti-mechanizmus általában könnyen kideríthető, a sérülések megállapításához viszont tapintásos betegvizsgálat szükséges.

 

Kerülendő

A korábbi szakirodalmakkal ellentétben a reakciókészség vizsgálatakor kerülendő az arc pofozgatása, a mellkas csipkedése, továbbá a szemhéjra fújás.

A jelenleg érvényben lévő protokoll alapján laikus segélynyújtó ne végezzen pulzustapintást annak érdekében, hogy a keringés meglétét, vagy hiányát ezáltal kimondja. Ennek oka, hogy sokszor bizonytalanok vagyunk, jól érezzük-e, megfelelőnek érezzük-e a pulzust.

Amennyiben a betegnek van pulzusa, akkor észlelhetünk ún. keringés meglétére utaló indirekt jeleket. Ilyen jel lehet, hogy a beteg bármely mozgást végez: nyel, köhög, mozog. Ezek meglétekor vélelmezhetjük, hogy van keringés.

A nyelv kihúzása nem megfelelő és felesleges beavatkozás!

 

Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 

 

Ezeket is olvassa el:

1. Az elsősegélynyújtás fogalma

2. Az elsősegélynyújtás szimbólumai

3. Általános bevezető

4. A segélynyújtást segítő és gátló tényezők

5. A helyszín felmérése, a biztonság megteremtése

6. A sérült állapotának felmérése (kommunikáció)

7. Eszméletlenség és életjelek vizsgálata

8. Sérülések keresése (baleseti körülmények, tapintásos betegvizsgálat)

9. Segélyhívás

 


Szerző: 
Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató

Dr. Mártai István - oxyologia szakorvos
Utolsó frissítés: 2019.03.03., 2018.02.06., 2015.11.28.