Mit tegyünk lázgörcs esetén?


A lázgörcs a gyermekeknél - főként 0,5 és 6 éves kor között - gyakran előforduló roham, amelynek kiváltó oka lehet akár a hirtelen belázasodás, akár a huzamosabb ideig fennálló lázas állapot.  Többnyire a testhőmérséklet emelkedés felszálló ágában jelentkezik. A roham könnyen felismerhető,  mert ilyenkor a gyermek törzse és végtagjai görcsösen rángatózni kezdenek.

Az ún. hajlam betegségek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy ha egyszer már előfordult egy gyermeknél nagyobb eséllyel alakul ki ismét. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy ismételt előfordulása az érintettek alig egyharmadánál alakul ki.

A lázgörcs gyakori, de általában nem veszélyes, viszont ijesztő kórkép.

 

A legjobb amit ebben a helyzetben tehetünk, - bármennyire is nehéz, - hogy nyugodtak maradunk. A roham alatt védjük a csecsemőt a sérülésektől, elsősorban a fejét és szabadítsuk meg a felesleges, melegebb ruhadaraboktól. Semmi esetre se próbáljuk lefogni a gyermeket, meg kell várnunk, amíg elmúlik a görcs. Ez másodpercekig, vagy percekig is eltarthat.

A görcs elmúlásával a beteg átmeneti ideig lehet zavart vagy eszméletlen, ilyen esetben biztosítson mielőbb szabad légútat stabil (vagy egyszerű) oldalra fordítással. Keressen sérüléseket és hívjon orvost vagy mentőt! Egyes irodalmak csecsemőkorban a görcsöt követően javasolnak néhány befújásos lélegeztetést az oxigénhiány pótlása érdekében.

Amennyiben a lázgörcs hosszabb ideig tart, feltétlenül hívjon mentőt (104 / 112)!  Minden lázgörcs után értesítsük a gyermekorvost!

 

Amit NE tegyen:

NE fogja le a gyereket a roham alatt!
NE kezdje el hűteni!
NE adjon a roham alatt gyógyszert!
 

Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 

 


Szerző: Bencze Blanka

Utolsó frissítés:
2016.03.20. (KP, MZ)
2016.01.05.