Halálos lázgörcs


Miután egy anyuka két éves gyermekét elveszítette lázgörcs során, szeretné felhívni minden szülő és gondviselő figyelmét a kockázatokra és a megfelelő ellátásra.

Dani energikus és életvidám gyermek volt. Amikor első alkalommal lázgörcsöt kapott éppen egy boltban vásároltak anyukájával. Az anyuka elmondása szerint a 14 hónapos kisfiú hirtelen megmerevedett és szemei fennakadtak. Szerencsére egy másik vásárló saját tapasztalatából tudta mi a teendő és  gyorsan mentőt hívtak.

Ezt követően Daninak még két lázgörcse volt, amelyet hirtelen láz idézett elő, anélkül, hogy a gyermeknek bármilyen egyéb betegsége lett volna. A második roham az első után nyolc héttel történt, de ekkor a kisfiút kórházba szállították, ahol oxigént kapott.

A végzetes roham a kisgyermeket álmában érte. Aznap délelőtt óvodában volt, majd anyukája otthon lefektette egy kis délutáni alvásra. A bébi monitor végig be volt kapcsolva, de szülei nem hallottak semmit.

A kisfiú a görcs alatt  saját hányásába fulladt bele. A mentők már nem tudták megmenteni életét.

A házaspár, mióta elvesztette gyermekét, mindent megtesz, hogy ez más családokkal ne forduljon elő. A lehető legtöbb szülővel meg akarják ismertetni a lázgörcs tüneteit és azt, hogy mit kell ilyen esetekben cselekedni.

A lázgörcsös gyermekek csak körülbelül 5%-a kerül kórházba, nagyon fontos hát, hogy midenki tisztában legyen a roham tüneteivel és helyes ellátásával.

 

Ismerjük fel a tüneteket!

A lázgörcsöt hőemelkedés és láz okozza.

1. A gyermek teste megmerevedik és görcsös rángatózás jelentkezik. Általában arcuk piros és ha megérintjük őket, a testük nagyon forró.

2. Védjük a kicsit a sérülésektől, de soha ne fogjuk le!

3. A felesleges  meleg ruhák eltávolításával segítsünk visszanyerni a normális testhőmérsékletet.

4. A roham végeztével óvatosan fordítsuk őket az oldalukra.

5. Ha a tünetek folytatódnak vagy ez volt az első lázgörcsük, hívjunk minél előbb mentőt!

 

Lázas gyermek ellátása>>

Mit tegyünk lázgörcs esetén?>>