Légmell (PTX)


Légmell (pneumothorax - PTX)


Fogalma

Abban az esetben, ha a két mellhártya közti üregbe levegő kerül légmellről beszélünk. Ennek több típusa ismeretes, a kialakulás mechanizmusa, a kialakuló nyomásviszonyok, illetve a felhalmozódó levegő mennyisége alapján. Amennyiben a mellhártya-üreg nincs kapcsolatban a külvilággal zárt, amennyiben kapcsolatban van nyílt PTX-ről beszélünk. Utóbbi esetben minden légvételnél további levegő áramolhat a mellhártya-üregbe, így fokozva a mellhártyák közötti nyomást.

A légmell következményeként az elváló mellhártyák miatt a tüdő(k) összeeshetnek, így csökken a légzőfelület. Az is előfordulhat, hogy a bekerülő levegő túlnyomást hoz létre, és ez akadályozza a szabad légzést, bizonyos esetben a szív működését is akadályozhatja. Ezek alapján látható, hogy a légmell súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő.

 

Magyarul ITT.


Okok

A jelenséget kiválthatja sérülés (pl. erős mellkasi ütés, szúrás, lőtt seb) vagy valamilyen betegség (pl. tüdőtágulat, tüdődaganat). A 20-30 és a 60-70 év közötti korosztálynál gyakoribb az ún. spontán légmell. Ez váratlanul, külső behatás vagy meglévő betegség nélkül alakul ki.


Tünetek

 • nehezített légzés,
 • mellkasi fájdalom,
 • sápadt, nyirkos bőr,
 • belégzésre fokozódó, szúró mellkasi fájdalom,
 • seb esetén habos vér távozása,
 • eszméletlenség.
   Elsősegély

1. Teremtse meg a biztonságot! Használjon gumikesztyűt!

2. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba! Fektesse a számára legkényelmesebb, legkevésbé fájdalmas, a könnyű légvételt legjobban biztosító testhelyzetbe! Ez általában a félülő (felsőtest 45 fokos szöget zár be a talajjal), vagy hátulról megtámasztott ülő testhelyzet.
 


3. Biztassa nyugodt légzésre, kísérje figyelemmel állapotát!

4. Eszméletvesztés esetén biztosítson szabad légutat!

5. Keringés és/vagy légzésmegállás esetén kezdjen újraélesztést!

6. Nyílt légmell esetén a sebet fertőtlenítse és fedje lehetőleg steril kötszerrel!


Hívjon mentőt (104 / 112) vagy forduljon orvoshoz, ha

 • a légmell egyértelműen megállapítható,
 • a sérült állapota nem javul, 
 • újabb tünetek jelentkeznek,
 • a sérült nem képes megfelelően lélegezni.További teendők

Kísérje figyelemmel a sérült légzését!

Óvja a kihűléstől!


Anatómia

A mellkas (bordák, szegycsont) és a tüdők közt a két részből álló savós hártya a mellhártya (pleura) helyezkedik el. A hártya fali lemeze (pleura parietalis) a mellkas belső felére rögzül, míg a tüdőfelszíni, zsigeri lemeze (pleura pulmonaris) a tüdők felületére. Utóbbi réteg a tüdőlebenyek réseibe is behatol. A két réteg között résnyi üreg, a mellhártyaüreg (cavum pleurae) található, amely néhány milliliter síkosító folyadékot tartalmaz. Ez a folyadékréteg biztosítja légzéskor a közel súrlódásmentes elmozdulást, valamint a hártyák egymáshoz tapadását, ami által a tüdők követik a mellkasi mozgásokat.

A mellhártya lemezei között negatív nyomás uralkodik, azaz a légköri nyomásnál kisebb. Belégzéskor ez a nyomás méginkább csökken, míg kilégzéskor növekszik.

 

Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 

 Utolsó frissítés: 
2016.01.03. (MZ)
2015.03.22.
2013.01.05 (KK)
2012.02.11.