Elsősegély-oktatók Egyesülete


Hamarosan elkezdődik az a munka, amely az Egyesület megalakulásának előkészítését szolgálja. Az érdeklődő oktatók az alábbi munkafázisokat valósítják meg az elkövetkező negyed évben:

 

Előkészítő szakasz

Az előkészítő szakasz célja:

  • az egyéni erősségek és gyengeségek felmérése
  • az együttműködési lehetőségek vizsgálata
  • a szervezeti kultúra irányának meghatározása

Ahhoz, hogy egy nemzetközi mintára felépített, magas szakmai színvonalat képviselő szervezetet megalapozzunk elengedhetetlen a leendő tagok attitűd és kompetencia vizsgálata. Az előkészítő fázist három szakaszra tagoljuk, az egyes szakaszok 4 hetes időközönként követik egymást.

Az első projekt során háromfős teameket alakítunk ki (a szakképesítést alapján). A teamek két feladatot kapnak. Az egyik projekt során ki kell dolgozniuk meghatározott szempontok mentén egy max. 3 oldal terjedelmű munkatankönyv jellegű segédanyagot. A másik projekt, szintén meghatározott szempontok alapján egy prezentáció elkészítése adott témakörben.

Az anyag leadását követően a team minden egyes tagja kap egy kérdőívet, amely segítségével a team másik két tagját értékeli.

A második lépcsőben egyéni feladatokat kell megvalósítani. Ez részben az elkészült anyagok szempontok alapján történő értékeléséből, részben egy módszertani ötlet kidolgozásából áll (utóbbi max. 1 oldal), részben pedig egy óraterv elkészítése.

Az előkészítő fázis harmadik eleme nagymértékben függ az első két elem eredményeitől. Ennek megfelelően jelenleg nem határozható meg, valószínűsíthető, hogy nem egységes, hanem többféle projekt kidolgozása zajlik majd.

 

Ütemezés

Előkészítő szakasz 1. projekt: 2016. március 20.-április 17.

Előkészítő szakasz 2. projekt: 2016.április 24.-május 22.

Előkészítő szakasz 3. projekt: 2016.május 29.-június 26.

Egyéni fejlesztési fázis: 2016.július 1.-augusztus 20.

2016/17 tanév előkészítése: 2016.augusztus 20-szeptember 10.

 

Egyéni fejlesztési fázis

Az egyéni fejlesztési fázis során több projekt valósul meg, az érdeklődő tetszés szerint választ, hogy egy vagy két projektben szeretne részt venni. A projektek közt lesznek egyéniek és lesznek csoportosan megvalósíthatók is. Egy-egy projekt megvalósítása kb. 4-8 órát vesz igénybe.

A fejlesztési fázis egy kérdőív kitöltésével zárul. A kérdőív kitöltése előtt az érdeklődők megismerkednek az előkészítő szakasz eredményeivel, ezek ismeretében döntenek, illetve véleményeznek egyes lehetőségeket. Ilyen lehet pl.: Milyen munkacsoportok felállítása indokolt? A feltárt erősségek közül melyeket használjuk ki elsőként? A gyengeségek közül melyek fejlesztésére összpontosítsunk először?

 

2016/17-es tanév, tervezett ütemezés

2016. szeptember – tantervi pilot iskolák kiválasztása
2016. szeptember-október – kísérleti oktatóanyagok fejlesztése
2016. október-november – kísérleti oktatóanyagok tesztelése

 

Amennyiben Ön is szeretne részt venni az előkészítő fázisban jelentkezzen az alapitvany@elsosegely.hu e-mail címen. Felsőfokú végzettség kritérium!