Krupp


Elsősorban hat hónapos és öt éves kor közötti gyerekeknél kialakuló vírusfertőzés, amely légúti szűkület kialakulásához vezet. Ritkábban idősebb gyermekeknél is előfordul, de a légutak keresztmetszetének növekedésével előfordulási esélye csökken. Gyakrabban alakul ki az őszi, téli, tavaszi légúti megbetegedések idején. A tünetek leggyakrabban éjszaka, váratlanul, gyorsan jelentkeznek.

 

Okok

Az esetek döntő többségében a betegség hátterében vírusfertőzés áll.

 

Tünetek

  • száraz, ugató jellegű köhögés
  • hangos, esetenként nehezített belégzés

 

Súlyosabb esetben

  • nehézlégzés,
  • főként a belégzés nehezített
  • hőemelkedés
  • súlyosabb esetben a légzési segédizmok intenzív működése

 

Elsősegély

Őrizze meg higgadtságát, nem szerencsés, ha a gyermek azt látja, hogy pánikba esett. Vegye a gyermeket az ölébe, támassza meg a hátát. Biztosítson hűvös, páradús levegőt! Ezt megoldhatja a hűtőszekrény ajtajának kinyitásával, hűvös, párás időben az ablak kinyitásával. Óvja a gyermeket a hidegtől, takarja be. Bíztassa nyugodt légzésre.

Első alkalommal orvosi ellátás mindenképp indokolt. Nehézlégzés fokozódó panaszok esetén hívjon mentőt (104 / 112)! A krupp visszatérő betegség, amelynek gyógyszeres kezelése (szteroid) gyorsan javít a tüneteken. Ha többedik alkalommal fordul elő és rendelkezik gyógyszerrel használja azt!

 

Érdekesség

A kruppnak eredetileg a diftériát nevezték. A védőoltásoknak köszönhető háttérbe szorulását követően terjedt át a valóságban álkruppnak nevezett begetgségre.

 

Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 

 


Szerző: Dr. Krivácsy Péter - Marsi Zoltán
Utolsó frissítés:
2016.03.20.