Esés


Míg csecsemőkorban a pelenkázó asztalról történő esés a leggyakoribb, addig kisgyermekeknél az etetőszékből, emeletes ágyról, lépcsőről, illetve babakocsiból történő kiesés.

Az életkor előre haladtával veszélyessé válnak az emeleti ablakok és erkélyek, illetve a játszóterek, sporteszközök és a fák. Ezek szinte mindegyike kellő elővigyázatossággal megelőzhető.

 

Megelőzés

A csecsemőt soha ne hagyja egy pillanatra se magára magasabb fekvőhelyen (pl. pelenkázó). A lépcső alját és tetejét, az erkélyt, az emeleti ablakot zárja el ráccsal (ügyelve a rácsok közötti távolságra - 5-6 cm) vagy biztonsági gyerekzárral. Lehetőség szerint olyan játszóteret válasszon, ahol a mászókák alatt homok, vagy ütéscsillapító alapzat van. Sportolás (kerékpár, görkorcsolya, roller, lovaglás stb.) során gondoskodjon a megfelelő védőfelszerelésről és igyekezzen kialakítani a biztonságos közlekedés szabályrendszerét!

 

Elsősegély

Szerencsére az esetek többségében csak könnyebb sérülések alakulnak ki. Mindenképp legyen körültekintő, amennyiben a gyermek:

  • magasból esett (több, mint 2 méter),
  • az esést követően mozdulatlan (akár rövid időre),
  • jelentős fájdalma van,
  • törésre, agyrázkódásra utaló jeleket észlel.

Sérülések>>

 


Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés:
2016.03.20.