Áramütés


Az áramütés gyermekkorban ritka, azonban lehetőségéről soha nem szabad megfeledkezni. Bármikor bekövetkezhet nem biztonságos környezet és figyelmetlenség esetén.

Az áramütés baleseti mechanizmusa lehet, hogy a gyermekek az elektromos dugaljba valamilyen vezető tárgyat dugnak, az elektromos vezetéket a szájukba veszik, vagy valamilyen elektromos berendezést szétszerelnek.

Enyhébb esetben az áram csak zsibbadást, enyhe fájdalmat okoz, súlyosabb esetben égés (áramjegyek), szívritmuszavar és akár keringés megállás is bekövetkezhet. Az áramütés tünetei attól függnek, hogy az áram milyen utat járt be a szervezetben.

 

Megelőzés

  • Csak megbízható elektromos készülékeket használjon!
  • Az elektromos dugaljakat védje biztonsági dugóval.
  • Rendszeresen ellenőrizze a hozzáférhető vezetékek szigetelését!
  • Víz közelében soha ne tároljon és használjon elektromos berendezéseket!

 

Elsősegély

1. Teremtse meg a biztonságot, veszély esetén ne közelítsen a sérülthöz! Használjon gumikesztyűt! Elsősorban a saját biztonságára figyeljen, semmiképp ne érjen a sérülthöz, amíg kapcsolatban van az áramforrással!

2. A test 60-70%-a vízből áll, így rendkívül jól vezeti az áramot. Ezért a legfontosabb, hogy a sérült mielőbb kikerüljön az áramkörből. Ha az áramot nem lehet lekapcsolni, alacsony feszültségnél megpróbálhatja szigetelő anyagra állva egy nem vezető tárggyal (pl. fa, műanyag) kilökni az illetőt az áramkörből (ez azonban a segélynyújtóra veszélyes lehet).

3. Amennyiben a sérült és az áramforrás kapcsolatát nem tudja megszakítani, hívjon azonnal mentőt és műszaki mentést!

4. Miután meggyőződött róla, hogy a sérülthöz biztonsággal hozzá lehet érni, vizsgálja meg a reakciókészségét! Ha nem szükséges, ne mozgassa őt!

5. Eszméletén lévő sérültnél keressen a bőrön égést, nyílt sebet. Ha talált áramjegyet, hűtse, fertőtlenítse, majd kötözze be!

6. Eszméletlenség esetén vizsgálja meg a légzést, annak hiányában pedig kezdje meg az újraélesztést!

 

Minden esetben forduljon orvoshoz!

 


Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés:
2016.03.20.