Normál vérnyomás


Szívünk szakaszosan működő szerv. Az ún. szívciklus két részből, az összehúzódásból (szisztolé, systole) és az elernyedésből (diasztolé, diastole) áll. Az összehúzódásokat a szív saját ingerképző központjai biztosítják. A szakaszos szívműködésnek köszönhetően az erekben mért nyomás, a vérnyomás mértéke ingadozik. Egy felső és egy alsó érték határozható meg, előbbi a szisztolés, míg utóbbi a diasztolés nyomásnak felel meg. A vérnyomásmérés során az ütőerekben (verőér, artéria) fennálló nyomást mérjük vagy a felkaron, vagy a csuklón (utóbbin automata vérnyomásmérővel).


Normál vérnyomás

A normál vérnyomásérték sok mindentől függ: életkor, testsúly, nem stb. Nagy általánosságban a szisztolés értéket 100 és 130, míg a diasztolés értéket 60 és 85 között tekintjük normálisnak. A vérnyomás mértékegysége a higanymilliméter (Hgmm, 1 kPa= 7,5 Hgmm). Ezen értékek alatt alacsony vérnyomásról, ezek felett emelkedett vérnyomásról beszélünk. Az említett két érték közül mindig a magasabbat kell venni, így ha a két érték közül az egyik meghaladja a normál értéket, már emelkedett vérnyomásról beszélünk, pl. 135/80 vagy 120/90.

A két érték közötti különbség, azaz a szisztolés és a diasztolés nyomás közötti különbség az ún. pulzusnyomás, melynek normális értéke kb. 50 Hgmm körüli.)


Milyen gyakran kell a vérnyomást ellenőrizni?

Egészséges embereknél elegendő évente. Negyven év felett ajánlott havonta figyelemmel kísérni. Amennyiben valaki elhízott, krónikus betegségben szenved vagy mozgásszegény életmódot él, érdemes még gyakrabban, akár napi vagy heti rendszerességgel ellenőrizni.

 

Utolsó frissítés:
2013.01.05. (KK)