A vércukorszint szabályozása
A vércukorszint szabályozását a hormonrendszer végzi. A hasnyálmirigy Langerhans-féle szigetei termelik az inzulint, amely a legfontosabb vércukorszintet csökkentő hormon. Szintén itt termelődik a glükagon, amely felszabadítja a glikogénból a glükózt, így növeli a vércukorszintet. További vércukorszintet növelő hormonok: adrenalin és noradrenalin (mellékvese velőállomány), növekedési hormon (hipofízis), és a kortizol (mellékvese kéregállomány).
Normál vércukorszint
A normál vércukorszint értékének mértékegysége millimol/liter (mmol/l). Éhgyomri mérés esetén ez az érték 5-6 mmol/l, de nem haladhatja meg a 7 mmol/l értéket, míg étkezés után két órával nem haladhatja meg a 7,8 mmol/l-t.
A cukorbetegség
Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri érték meghaladja a 7 mmol/l-t, míg az étkezés után két órával magasabb, mint 11,1 mmol/l értéket mérünk.
Ajánlott oldalak