Július 1. – Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja


Minden év július 1-je a magyar egészségügy napja (másik nevén Semmelweis-nap vagy Semmelweis Ignác-nap).  Ezen a napon, 1818-ban született Semmelweis Ignác, az “anyák megmentője”.

2011 óta Semmelweis Ignác születésének napja Magyarországon munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók számára. Zárva tartanak a háziorvosi rendelők, szakrendelők és a gyógyszertárak nagy része sem nyit ki. A sürgősségi ellátás viszont változatlanul működik. Ezen a napon elismeréseket adnak át az egészségügyben, megköszönik az egész éves munkájukat és megemlékezéseket is tartanak országszerte.

Semmelweis volt az első, aki a gyermekágyi lázat nem önálló kórképként, hanem fertőzés következményének tekintette. Rájött, hogy ezt a fertőzést maguk az orvosok terjesztik: a boncolást is végző szülész-nőgyógyászok adják át a vizsgált nőbetegeiknek. Megoldásként Semmelweis a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetéséért küzdött, de akkor még senki nem vette komolyan a javaslatát, így nem is fogadták el azt.  Napjainkban teljesen természetesnek tekintett szabály, hogy minden beavatkozás előtt az orvosok és ápolók kezének és környezetének is sterilnek kell lennie. Csak évekkel a halála után figyelt fel rá az orvostudomány, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték alkalmazni. Ma ennek a két módszernek a kombinációját használják a műtéti beavatkozások előtt.

A magyar egészségügy napján az egészségügyben dolgozók munkabírását, kitartását és elhivatottságát ünnepeljük.

 


Szerző: Nyíri Nóra
Utolsó frissítés: 2016.06.22.