Július 28. – A hepatitisz világnapja


1925. július 28-án, született Baruch Blumberg, Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B felfedezője, és a hepatitis B elleni vakcina kifejlesztője. Munkásságának elismeréseként 2010-ben a WHO a World Hepatitis Alliance-szel együttműködésben úgy döntött, hogy a professzor előtt tisztelegve születésnapját választják a Hepatitis Világnap dátumául.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a világon megközelítőleg 400 millió hepatitisz B, és 170 millió hepatitisz C vírusfertőzött ember él. Magyarországon nagyságrendileg 100 ezer ember él hepatitisz B és C vírusfertőzéssel. Hazánkban körülbelül 40 ezer kezelést igénylő krónikus hepatitis C vírussal fertőzött beteg nagy része nem tudja, hogy fertőzött.

Többféle hepatitis vírus létezik, a legismertebb és leggyakoribb fajtája a széklet útján terjedő hepatitis A, ezt követi gyakoriságban a vérrel és testnedvekkel, szexuális úton terjedő hepatitis B fertőzés, illetve a hepatitis C. De létezik hepatitis E is, sőt egészen G-ig azonosítottak már hepatitis vírusokat.

A hepatitis B ellen létezik védőoltás, mely örök védettséget ad,  oltás hiányában a fertőzés az esetek 10 százalékában krónikussá válik, amely májgyulladáshoz, májrákhoz és halálhoz is vezethet.

Napjainkban a legtöbb hepatitis C fertőzött a vírust vérátömlesztés során kapta meg. Tünetmentes lappangási ideje 10-50 év.

A világnap célja: minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a fertőző májgyulladásra, a betegség kiváltó okaira, és ami talán a legfontosabb: a megelőzési lehetőségekre.

 


Szerző: Nyíri Nóra
Utolsó frissítés: 2016.06.22.