Asztma


Az asztma a légutakat borító nyálkahártya gyulladásának krónikus betegsége. Tényleges oka mind a mai napig nem ismert, hazánk lakosságának kb. 3 %-át érinti.

 

Fogalma

A hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása.


Okok

A légutak nyálkahártyájának gyulladása, amely tüdőirritációt eredményez. A gyulladt légutakban jelenlévő fehérvérsejtek (hisztamin- és leukotrién-kibocsátása) aktiválódása készteti a hörgők simaizomzatát görcsös összehúzódásra, amely a légutak beszűkülésével jár. A tartós szűkület maradandó szövetkárosodást okozhat, továbbá a légutak túlérzékenysége alakul ki, ami a legkisebb irritációra is (dohányzás, hideg levegő, allergén anyag, stressz, megfázás, légúti fertőzés, fizikai terhelés stb.) azonnali összehúzódással reagál. A simaizmok összehúzódása mellett gyakran nyálkahártya duzzadás, illetve sűrű nyák képződés is megfigyelheti, amely fokozza a légutak beszűkülését.
 Tünetek

- hangos, sípoló, nehezített légzés, zihálás,
- erőltetett, a belégzéshez képest hosszabb idejű kilégzés,
- fulladásérzés,
- légszomj,
- köhögés, heves köhögés,
- nyugtalanság, rémület, félelem,
- mellkasi szorítás.

Súlyosabb esetben:
- bőrszín, ajkak kékes elszíneződése,
- verejtékezés,
- szapora pulzus,
- eszméletvesztés.


Elsősegély

A bajbajutott általában ismeri betegségét és annak tüneteit. Nehézséget okozhat azonban számára a rohamoldó spray alkalmazása, illetve állapota hirtelen súlyosbodása. Bíztassa nyugodt légzésre a beteget, segítse kialakítani a legkényelmesebb testhelyzetet. Amennyiben a betegnél van saját gyógyszer, segítse annak adagolását.1. Teremtse meg a biztonságot!

2. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba! Ültesse a számára legkényelmesebb testhelyzetbe!

3. Biztassa nyugodt, lassú, mély légzésre!

4. Ha van rohamoldó spray, segítse annak használatát!


Hívjon mentőt (112) vagy forduljon orvoshoz, ha:

- a sérült légzése jelentősen nehezített,
- az oxigénhiány (cianózis) jelei jelentkeznek pl. kékes ajkak, kékes arcszín. 


További teendők


Óvja a beteget a kihűléstől! Takarja be, vagy tegyen rá izolációs fóliát!

Kísérje figyelemmel a sérült állapotát, eszméletvesztés esetén biztosítson szabad légutat!


Anatómia

Az emberi légút felső és alsó szakaszra tagolható. A felső légút része a száj-/orrnyílás, a száj-/orrüreg, az orrmelléküregek (arcüreg, homloküreg), a garat és a gége. Az alsó légút részei a légcső, a főhörgők, a hörgők, a hörgőcskék és a léghólyagocskák.

A légutak nagy részének felületét nyálkahártya borítja. Az orrüregben kb. 2,5-2,5 négyzetcentiméternyi ún. szaglóhám is található. A garat a légutak és a tápcsatorna kereszteződése. A gége kb. 5 cm hosszú, cső alakú szerv, melynek falát porcok alkotják, belső üregében találhatók a hangszalagok. A légcső falát szintén porcok merevítik, belső felületét pedig csillóshám borítja. A főhörgők és hörgők fala porcos. A hörgőcskék és a kisebb hörgőágak belső felületét a hámsejteken kívül simaizom is borítja, míg a léghólyagocskáké csupán egyrétegű laphámsejtekből áll.
 


Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés:
2018.03.25. (MZ)
2016.11.01. (MZ)
2016.08.14. (MZ)
2016.03.05. (MZ)

2014.04.06. (MZ)
2014.03.03. (MZ)
2013.01.05. (KK)