Február 14. – Az epilepszia világnapja


A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) február 14-t jelölte meg az epilepsziával élők világnapjaként. Az epilepszia betegség Magyarországon közel 60 ezer embert érint.

Az idegrendszeri eredetű görcsrohamok közismertebb, általános összefoglaló neve az epilepszia. A görcsrohamok oka számos tényezőre vezethető vissza. Míg gyermekeknél magas láz az elsődleges kiváltó ok, felnőtteknél döntő többségében idegrendszeri eredetű. Kis százalékban a koponyát ért ütés, mérgezés, áramütés, tudatmódosító szer elvonása is felelős lehet.  A külső kiváltó okok közt szerepelhet az alváshiány és a hosszabb ideig fennálló szaggatott fényingerlés is. Az epilepsziás roham konkrét oka mindmáig tisztázatlan, annyi bizonyos csupán, hogy az agyban lejátszódó elektromos zavarok okozzák.

Az emberek többnyire csak az eszméletvesztéssel, gyakran szájhabzással járó úgynevezett nagyrohamot ismerik, de ez csak egyike az epilepszia különböző megjelenési formájának. Van például úgynevezett kisroham is, amely rövid ideig tart, a beteg pár pillanatra csupán összerándul.

Az epilepszia ma már kezelhető betegség, ez részben gyógyszeres kezelést, részben műtéti megoldást jelent.

 

Mi a teendő egy görcsroham esetén?

Fogja meg a beteg fejét, úgy hogy az ne ütődhessen be sehova. NE próbálja meg a bajbajutottat lefogni, mert ez akár csonttörést is okozhat! Ha a roham után eszméletlen, helyezze stabil oldalfeketetésbe, és figyelje a légzését. A roham alatt is folyamatosan kommunikáljon vele.

 

Részletesebb ellátás>>


Szerző: Nyíri Nóra
Utolsó frissítés: 2016.07.15.