Szeptember 10. – Az öngyilkosság megelőzésének világnapja


Az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapját minden év szeptember 10-én tartják az IASP (International Association for Suicide Prevention) kezdeményezésére a WHO közreműködésével.

Magyarországon csökkenő tendencia után az elmúlt években stagnált a szuicid esetek száma, de világviszonylatban még így is az évente legtöbb esetet regisztráló 10 ország között vagyunk. Az öngyilkosságok száma a 45-55 éves korosztály tagjainál és az idősebbeknél a legmagasabb. A férfiak drasztikusabb megoldást választanak: gyakori az akasztás, a hídról való leugrás, fegyver általi halál, míg a nők többsége gyógyszert vesz be.

A WHO becslése szerint évente egymillió ember követ el befejezett öngyilkosságot, ami minden 40. másodpercben egy öngyilkosságban elvesztett életet jelent. A világnap célja, hogy minél szélesebb körben váljanak ismertté hatékony megelőzés lehetőségei és módszerei.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége a nap 24 órájában fogad hívásokat a 116-123-as díjmentes telefonszámon, illetve 72 órán belül válaszolnak az sos@sos505.hu e-mail címre küldött üzenetekre.

 


Szerző: Nyíri Nóra
Utolsó frissítés: 2016.07.15.