Október 20. – A csontritkulás nemzetközi napja


A csontritkulás (osteoporosis) világnapját az ENSZ egészségügyi világszervezet (WHO) kezdeményezésére 1999 óta tartják világszerte.

A csontritkulás világszerte a 60–70 évesek mintegy egyharmadát, a 80 év felettiek kétharmadát sújtó betegség.

Magyarországon a betegség a lakosság legalább 9-10 %-át érinti, kétszer annyi nőt, mint férfit. Évente közel 14 ezer combnyaktörés, 27 ezer csukló-, mintegy 30 ezer csigolyatörés és további 30 ezer egyéb csonttörés fordul elő osteoporosis miatt, és az ezt elszenvedők 15–20 %-a az ellátás ellenére is fél éven belül meghal a szövődmények következtében.

Oszteoporózisnak nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának fokozódásával jár. A betegség neve is azt jelenti: porózus, lyukacsos, üreges csont.
A csontritkulás legfontosabb tünete a szokványosnál kisebb erőbehatásra történő sorozatos csonttörések, csigolyatörések, csukló- és csípőtáji törések bekövetkezése. 

 

Hogyan előzhető meg?

Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

Az Oszteoporózis Világnap jó alkalom arra, hogy emlékeztesse a lakosságot a csontok egészségének fontosságára.

 


Szerző: Nyíri Nóra
Utolsó frissítés: 2016.07.15.