Állásfoglalás az iskoláskorú gyermekek CPR oktatásáról


Immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Újraélesztési Társaság felhívására a „Restart a Heart Day” esemény. Minden év október 16-án a csatlakozó európai országokban számos helyszínen önkéntesek segítenek minden érdeklődőnek, hogy az újraélesztés lépéseit elsajátítsák.

Részletek>>

Az esemény kapcsán az ERC állásfoglalást adott ki az iskoláskorú gyermekek újraélesztés oktatásával kapcsolatban.

A tudományos vizsgálatokon alapuló publikáció a téma elsődleges indokoltságát abban látja, hogy a fejlett országokban a kórházon kívüli keringés megállás a harmadik helyen szerepel a halálokok között. Ez Európában 700 ezer embert érint évente, A szaksegítség átlagos megérkezési ideje 6-12 perc, míg az agy kb. 3-5 percnyi keringésmegállást képes tolerálni. Ennek értelmében a helyszínen, azonnal megkezdett, laikusok által végzett újraélesztés életmentő lehet. Ennek ellenére csak nagyon kevés országban tapasztalták azt, hogy a laikusok az esetek 60-80%-ában megkezdték a mellkasi nyomásokat. A legtöbb országban ez az arány 20% alatti, hazánkban korábbi felmérések alapján nem éri el az 1%-ot.

Egyetlen módja van annak, hogy a lakosság minél szélesebb körben elsajátítsa a későbbiekben ezen ismereteket, ha az iskolai képzés szerves részévé válik. Egyes Skandináv iskolában ez az áttörés már megtörtént és szerencsére egyre szélesebb körben terjed.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezéséhez, a Gyerekek életet menthetnek (Kids Save Lives) a legtöbb szakmai szervezet csatlakozott. Ezek közé tratozik:

European Resuscitation Council (ERC), European PatientSafety Foundation (EPSF), the International Liaison Committee onResuscitation (ILCOR), World Federation of Societies ofAnesthesiologists (WFSA).

A felhívás szerint képzett lakosokkal évente 300 ezer ember élete lenne megmenthető, ez percenként egy embert jelent!