Válogatott előadások az ERC 2016. évi kongresszusáról


AS20 Vajon képesek-e az általános iskolás gyermekek elsősegélynyújtásra?

A tanulmány célja, hogy kiderítse, hogy a kisiskolás tanulók közül hányan tudják használni az életmentő fogásokat. A felmérés során 170 gyermek 3 napig elméleti és gyakorlati oktatásban részesült, ami magába foglalta az újraélesztést, a defibrillátor használatát, a stabil oldalfektetést, az erős vérzés ellátását és a mentőhívást. A tanulók képességeit tesztelték a kurzus előtt, rögtön utána és 3 hónappal később. A statisztikák azt mutatják, hogy a tanfolyamot követően a gyermekek több mint 90%-a tudta, hogyan kell adott helyzetben cselekednie. 3 hónappal a képzés után a résztvevők több mint 70%-a emlékezett a helyes ellátásra, egyedül az eszméletlen beteg megfelelő fektetését tudták kevesebben felidézni.

Ebből arra következtettek, hogy a 9-10 éves gyermekek képesek az alapvető elősegélynyújtásra.

Eredeti:  Are primary school children able to perform basic first aid skills? A 3-day first aid program for 9- to 10-year-old children
Balint Banfai, Attila Pandur, Emese Pek, Balazs Radnai, Jozsef Betlehem - University of Pecs, Faculty of Health Sciences, Institute of Emergency Care and Health Pedagogy, Pecs, Hungary
Henrietta Csonka -
University of Pecs, Department of Emergency Medicine, Emergency Department, Pecs, Hungary

elsosegely.hu kiegészítése: tapasztalati és gyakorlati tények alapján elmondható, hogy a segélynyújtási ismeretek átadása már óvodás kortól indokolt. Korábbi cikkeink: 6-7 évesek körében végzett vizsgálat, újraélesztés 10-12 éves korban.

 

AP018 Újraélesztés és fizikai edzettség: Javítja-e az erőnléti edzés az újraélesztés minőséget?

Az mellkasi kompresszió minősége kulcsfontosságú a sikeres újraélesztéshez. A tanulmány célja, hogy felmérje az erőnléti edzés hatását az újraélesztés minőségén.

Három csoportot vizsgáltak, először egy 10 perces újraélesztést kellett teljesíteniük a résztvevőknek. Az első felmérés után az első csoportnak 4 héten keresztül konditerembe kelett járnia, a másodiknak személyi edzéseken kellett résztvennie, a harmadik pedig semmilyen edzésformát nem végzett. 

4 hét után megismételték a tesztet. A két vizsgálat között mellkasi kompresszióban nem volt jelentős eltérés az első és a harmadik csoport között, míg a második csapatnál nagymértékű fejlődés volt tapasztalható.

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a felügyelt erősítő edzés fejleszti az újraélesztést és annak fenntartását egy 10 perces perióduson keresztül.

Eredeti: Resuscitation and physical exercise: Can a strength training program help to improve quality?
N. Álvarez-Cebreiro ,C.Abelairas-Gómez, R. Barcala-Furelos, V. González-Salvado, A. Rodríguez-Núnez

elsosegely.hu kiegészítése: az újraélesztés sikerességének kulcseleme a megfelelő mélységű mellkasi lenyomások. Vizsgálatok támasztják alá, hogy az 5-6 cm mélységű (felnőtteknél) kompresszió vezet a legjobb eredményre. Ilyen mélységű lenyomásokhoz már komolyabb fizikai kondícióra van szükség. Problémát jelent, hogy sok újraélesztési fantom nem tud megfelelő mellkasi keménységet szimulálni, illetve nem rendelkezik megbízható mélységmérővel.

 

AP022 Orosz középiskolás diákok újraélesztési tudása és képességeik.

A felmérésben 204, különböző iskolából érkező szurguti gimnazista vett részt. A diákok újraélesztési képességeit és ismereteit először egy kérdőívvel tették próbára. A résztvevők egy részét kiválsztották, akik állították, hogy tudnak újraéleszteni, majd a gyakorlati tudásukat is felmérték egy gyakorlóbábun. Ezután a tanulók elvégeztek egy képzést a 2015-ös legújabb irányelvek szerint.

A kérdőiv eredménye azt mutatja, hogy majdnem az összes diák hallott már az újraélesztésről, kevesebb mint 50%-uk találkozott már az új szabványokkal, körülbelül 20%-uk válaszolta, hogy tudnak újraéleszteni és 10%-uk állította, hogy volt korábbi gyakorlati tapasztalata. A felmérés után kiderült, hogy azok akik azt állították, hogy tudnak újraéleszteni senki sem rendelkezett az újraélesztés képességével.

A következtetés tehát, hogy nagyon silány a diákok tájékozottsága Szurgutban az újraélesztés témájában.

Eredeti: Knowledge and skills of high school students in Surgut (Russia) in setting of BLS modern algorithms
Oleg Malkov, Alyona Govoruchina, Anna Novoselova - The Surgut State Pedagogical University, Surgut, Russia

elsosegely.hu kiegészítése: nemcsak diákok, hanem felnőttek, sok esetben munkahelyi elsősegélynyújtók és/vagy egészségügyi dolgozóknák találkozni azzal, hogy nagy önbizalommal állítják, hogy járatosak az újraélesztési ismeretekben. A gyakorlat ezen kijelentésüket sokszor megcáfolja. Az újraélesztés gyakorlatát iránymutatások szerint félévente ismételni kell, hogy megfelelő gyakorlati jártzasságot érjünk el.

 

A kongresszus összefoglalója>>

Előadások, plakátok>>

 


Fordítás: Bencze Blanka - középiskolai tanuló
elsosegely.hu kiegészítése: Marsi Zoltán
Lektor: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 2016.12.31.