Elsősegély-oktatás diákoknak


Az oldal angolul van, megpróbálunk segíteni az eligazodásban a nyelvet kevésbé beszélők számára.

A honlap elérhető ITT.

A felső menüsor három lehetőséget kínál. A First aid skills különböző helyzeteket mutat be diákok segítségével. A 16 lehetőséget egy-egy diák meséli el, leírva a történetet, illetve elmagyarázva az ellátást. Kiváló nyelvtanulási gyakorlat, ha az egye störténetek kisfilmjét megnézzük. Az egyes oldalak alján a diákok tesztelhetik tudásukat (Test this skill), illetve megtekinthetik az ellátást bemutató összefoglaló tablót (Skill guide).

Ami irigylésre méltó, hogy az oktatói felületen (Educator zone) egy egyszerű, ingyenes regisztrációt követően minden anyag letölthető. Így a képek (jpg), kisfilmek (mp4), a kisfilmek szövege írott formában (pdf), sőt a legtöbb témakörhöz egy animáció is elérhető. Ezeket az anyagokat (regisztráció és bejelentkezést követően) ITT éri el. Az Educator zone-ról a későbbiekben még lesz szó.

Térjünk vissza a főmenüre, második lehetőség a First aid quiz, ahol az előbb emlitett témekörök tesztjei érhetők el.

És elérkeztünk a harmadik menüponthoz, az Educator zone-hoz. Belépést követően rengeteg lehetőséget kínál, szemlézzünk a baloldali menüsorból.

First aid stories iskolások mesélnek a megvalósult elsősegély-oktatásokról.

My groups saját oktatói felületet hozhat létre, amelyhez kapcsolhatja saját diákjait, egyéni tanrendet kialakítva az adott csoportnak.

Resources több alpontból áll. Az Activities leegyszerűsítve óraterveket, ezek mintáit tartalmazza. Szerepelnek remek ötletek, de jó nyelvtudás hiányában ezek olykor nehezen érthetők, megvalósításukhoz, hogy úgy fogalmazzak szigetországi mentalitás, tanítási tapasztalat szükséges. Ez nem jelenti azt, hogy hazai viszonyok közt ne lehetne kiválóan megvalósítani őket.

A Roll plays szituációs játékok forgatókönyvét tartalmazza. Az egyes szituációk kinyomtatás után ollóval felvághatók (jelölve a vágás helye), majd kioszthatók a diákoknak. Általában egy bajbajutott és egy segélynyújtó kap részletes leírást a szituációról. Az oktatási portál több helyen, részletesen foglalkozik a bystander effektussal, ez a szituációs forgatókönyveknél is többször előkerül.

A Skill guide az egyes szituációk ellátási sorának gyűjteménye.

A Supporting resources alpontban találjuk, a korábban már említett képeket, filmeket, animációkat.

A kurzus elvégzéséről (vagy annak egyes témaköreinek elsajátításáért) a diákoknak oklevelet állíthat ki a Certificate mintája alapján.

Nagyon érdekesek a kerettantervi kapcsolódások, de ezek értelmezése alaposabb nyelvismeretet igényel - Curriculum links.

A programmal kapcsolatos, tanárok által megfogalmazott gyakori kérdések a Frequently asked questions-nál olvashatók.

 

Ha kevésbé beszéli az angolt, sokat segíthet a google fordító.

 


Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 2017.01.08.