Elsősegély-oktatás az ausztriai iskolákban


Az Osztrák Ifjúsági Vöröskereszt az Oktatási Minisztériummal és az Baleset-megelőzési Intézettel közösen indította útjára a 2016/17 tanévben az Elsősegély FIT programot.

A program honlapja ITT érhető el, és egy rendkívül egyszerű helyzetfelméréssel kezd. Azt kéri a pedagógustól, hogy értékelje iskolája elsősegély státuszát az alábbi kérdések segítségével:

1. Tudja ki az iskola munka- és balesetvédelmi felelőse?
2. Tudja mit kellene tenni tűz esetén? (pl.: az épület kiürítés szabályai)
3. Hol található az iskolai elsősegélydoboz? (mi található benne)
4. Mit tenne, ha egy kollégája hirtelen össze esne?
5. Mikor vett részt utoljára elsősegély-oktatáson?
6. Hány diák járatos a segélynyújtásban?

A válaszok alapján mérlegelje indokolt-e, hogy egy elsősegélynyújtói programhoz csatlakozzanak!

Mi az előnye, ha csatlakozik az országos programhoz? Megkapja a legfrissebb iránymutatásokat, kap az iskola egy a tanulói létszámnak megfelelő elsősegély-felszerelést, rendelkezésre bocsátanak egy ellenőrzőlistát (szükséges eszközökről, cselekvési tervekről), megteremtik egy fenntartható iskolai elsősegély-oktatás kereteit.

Az elsősegély-felszerelés tartalmára vonatkozó szabvány letölthető INNEN, a lista tartalmazza az általános felszerelést, továbbá az épület további részeihez (konyha, tornaterem stb.) a kiegészítő eszközök listáját. Mindegyik lista végén található egy ellenőrzőlista, amely a készlet újratöltését segíti.

Minden iskola ingyenesen megkapja a vészhelyzetben értesítendő szervezetek elérhetőségét, ezt a kis táblát kinyomtatva több helyre kihelyezhetik.

Ha az első szinten túl vannak, azaz kihelyezték az előző táblát a megfelelő helyekre, továbbá az elsősegély-felszerelés is rendben, jön a következő szint. Meg kell ismerkedniük a segélynyújtás fontosságával, jogi vonatkozásaival és lépéseivel. Ezeket el kell sajátítani a dolgozóknak, a szülőknek és a diákoknak is. Természetesen az ismeretszerzést számos segédanyag segíti. Így poszter és információsanyag.

A témakörök rendkívül egyszerűek:

 • teendők közlekedési baleset helyszínén,
 • segélyhívás,
 • általános lépések (pozicionálás, friss levegő, kihűlés elleni védelem, nyugtatás),
 • légútbiztosítás,
 • kapcsolatteremtés,
 • légzésvizsgálat,
 • motoros sérült ellátása,
 • sisak levétele,
 • gépjárműből kiemelés,
 • újraélesztés,
 • defibrillátor használata.

Nem szükséges elsajátítani egyetlen egy sérülést, illetve annak ellátását sem. Érdekes, hogy a stabil oldalfektetésnél nem az európai ajánlást követik, hangsúlyt fektetnek a motoros sérült mozgatására (EU irányelvek szerint ez kerülendő) és a sisak levételét is más technikával tanítják.

Az oldalon találhatunk óravázlatot 1-2., 3-4., felső tagozatos és középiskolás osztályok számára.

 


Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 2017.01.08.