Idegen test a bőrben


Mind otthoni barkácsolás, mind védőeszköz használata nélküli munkahelyi sérülésként is előfordulhat, hogy kisebb vagy nagyobb idegen test a bőrbe fúródik.

A kisebb, könnyen eltávolítható fém- vagy üvegszilánkot, valamint szálkát bő víz segítségével próbálja eltávolítani (leöblíteni). Amennyiben ez eredménytelen és az idegentest csupán néhány milliméteres az eltávolítást megpróbálhatja csipesszel.

Ha sikerült a seb tisztításáról és a fertőtlenítésről gondoskodni kell. A tisztításhoz szappant is használhat.

A nagyobb, szövetekben rögzült tárgyak (pl. kés, nagyobb üvegszilánk, horog) eltávolítását bízza szakorvosra. A sérülés környékét fertőtlenítse, majd rögzítse úgy az idegen testet, hogy lehetőleg ne tudjon elmozdulni.

Támassza meg az idegentestet mullpólyákkal (vagy bármely más kötésrögzítővel), majd körkörös menetekkel rögzítse a támasztékot! (1)

 

Idegen test a szemben

Szembe került, nem rögzült idegen testet steril kötszerrel, óvatos mozdulatokkal próbálja eltávolítani, vagy öblítse a szemet langyos vízzel, ha rendelkezésre áll szemöblítő folyadékkal. A vízzel történő öblítést a belső szemzug felől a külső irányába végezze! Ha nem sikerült eltávolítani az idegen testet, fedje be mindkét szemet és forduljon szakorvoshoz!

 

Felhasznált irodalom:
1. Hunka Balázs, Kisiván Csaba: Az elsősegélynyújtás kézikönyve - medicina 2016
2. Marsi Zoltán, Dr. Mártai István: Elsősegélynyújtás - Műszaki Könyvkiadó 2017


Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 2018.12.25. (MZ), 2017.02.25. (MZ)