Gerincsérült légútbiztosítása


Gerincsérülés gyanúja esetén olyan légútbiztosítási technikát kell alkalmazni, mely során a gerincoszlop megmozdulásának lehetőségét minimalizáljuk.

Ilyen esetben évtizedeken keresztül az Esmarch-féle műfogást, más néven áll (alsó állkapocs, alsó állcsont) előre emelést javasolták. A módszer használhatósága azonban az utóbbi időben komoly aggályokat keltett, ennek egyik legfőbb oka, hogy az egészségügyi dolgozók körében is nehézséget okoz szakszerű kivitelezése.

Az alább bemutatott módszer a gerincsérültek légútbiztosításának egy alternatíváját kínálja, amely nyugat-európai országokban már a protokoll részét képezi.

Eszméletlen, potenciális gerincsérült – optimális esetben – négy segélynyújtó segítségével oldalára fordítható.  A korábbi irodalmakban farönkgörgető technikának nevezett eljárás mai elnevezése kissé hosszúra sikerült: nyaki gerinc védelmét biztosító légútbiztosítási technika. Ennek lépései a következők:

 

1. Az egyik segélynyújtó fogja meg a sérült fejét, törekedve a nyaki gerincszakasz mozdulatlanságára.
2. A másik segélynyújtó a sérült, hozzá közelebbi karját egyenesen, a fej mellé helyezi.
3. A sérült távolabbi karját behajlítva, az ellentétes vállára helyezzük
4. A sérült mellett térdelő három segélynyújtó megfogja a bajba jutott távolabbi testfelét,kezeik keresztezik egymást.
5. A fejnél lévő számol, háromra maguk felé fordítják.
6. A sérült lábait csípőnél és térdnél derékszögben behajlítjuk. A fejet rögzítő segélynyújtó ügyel arra, hogy a fej és a nyaki gerinc ne mozduljon meg!

 

A fejet rögzítő segélynyújtó lehetőség szerint a mentők megérkezéséig biztosítsa a nyaki szakasz mozdulatlanságát! A többi légútbiztosításhoz hasonlóan (stabil oldalfektetés) a műfogást követően percenként ellenőrizzük a légzést!


A többi légútbiztosításhoz hasonlóan (stabil oldalfektetés) a műfogást követően percenként ellenőrizzük a légzést!

 
Ajánlott oldalak

Nyakrögzítők használata>>

Nyakrögzítő webshop>>
 
Szerző: Marsi Zoltán

Utolsó frissítés:
2017.06.20. (MZ)
2015.03.15. (MZ)
2013.01.03. (MZ)