Utazás nyáron


Rohanó világunkban kulcsszerephez jutnak a várva várt pihenések. A családdal, barátokkal együtt töltött idő hamar rémálommá válhat, ha nem készül fel a váratlan helyzetekre.

 

Utazás tömegközlekedéssel

Ha a vakációra tömegközlekedési eszközzel utazik fontos megválasztani a helyes öltözetet. A legtöbb jármű már légkondicionált nem biztos, hogy a rövid ruházatot kell választani. Célszerű szellős hosszú nadrágot vagy szoknyát választani, csomagolásnál figyeljen arra, hogy egy melegebb felső könnyen hozzáférhető legyen. Ne feledkezzen meg a folyadékpótlásról és a nem romló élelmiszerekről.

Az utazás során bekövetkező kisebb hámsérülések ellátására érdemes a kéz- és bőrfertőtlenítőt, valamint a sebtapaszt a csomag jól hozzáférhető részén tárolni. A rendszeres kézfertőtlenítés sérüléstől függetlenül is mérlegelendő, hisz azon helyeken, ahol sok ember fordul meg, több kórokozóra számíthatunk. Ezek döntő többsége nem veszélyes, azonban egy hasmenés is megkeserítheti a nyaralást.

Ne feledkezzen meg a napszúrás és a hőguta megelőzéséről, ezek utazás során is kialakulhatnak. Hosszú utazás során kellő figyelmet kell fordítani az alsó végtag átmozgatására, ezen tanácsokat ITT olvashatja.

Repülőgépen folyadékból és olykor zselékből (pl. kézfertőtlenítő, naptej) csak korlátozott térfogat szállítható!

 

Utazás gépkocsival

A hideg idő beálltával a téli vezetési tanácsok sok helyen hallhatók, olvashatók a nyári vezetésről kapcsolatban azonban igen kevés szó esik. Pedig a meleg komolyan igénybe veszi mind a gépjárművet, mind annak vezetőjét. Tompulnak a reflexek, nő a reakcióidő, ingadozhat a vérnyomás.

 

 

Védekezzen a meleg ellen!

A légkondicionáló berendezések elterjedése ellenére a meleg hatás komoly problémákat okozhat. A napon álló autó belső tere akár 50 Celsius-fokosra is melegedhet, az ülések és a belső műanyag felületek ennél is melegebbre. Az autóba ülés előtt szellőztesse át az autót, eressze le az ablakokat. Célszerű árnyékolással védeni az autót a felmelegedéstől, hatékonyabb, ha külső árnyékolást alkalmaz. Amennyiben az ablakokat nem tudja árnyékolni legalább a műszerfalat takarja le fehér anyaggal, a felmelegedett felület hosszú ideig sugározza még a hőt ki magából.

 

Légkondicionáló használata

A légkondicionáló használata előnyös lehet, azonban ügyeljen arra, hogy ne hűtse túlzottan az utasteret. A külső és belső hőmérséklet között 8 Celsius-foknyi különbség javasolt maximum! A hirtelen hőingadozásra különösen érzékenyek a kisgyermekek és az idősebb emberek, de az egészséges felnőttek légző- és keringési rendszerét is próbára teszi a nagy hőkülönbség!

 

Készüljön fel a hosszabb utazásra!

Alapszabály, hogy legyen kellő mennyiségű folyadék az autóban és álljon meg többször felfrissülni. Emellett fontos a megfelelő ruházat, a napszemüveg és a megfelelő bőrvédőkrém. Legyen a csomagtartóban olyan öltözet, amely napon tartózkodás (pl. kerékcsere) ellen véd, fejfedő, fehér hosszú ujjú póló. A hátul utazókat védheti árnyékolással, azonban ez ne akadályozza a szabad kilátást. Nem szerencsés, ha az utasteret telezsúfolja tárgyakkal. A nyaraláshoz szükséges eszközöket (bőrönd, törölközős stb.) soha ne az utastérbe szállítsa, részbe növelik a hőérzetet, akadályozzák a légáramlást, nem mellékesen ütközéskor az elszabadult tárgyak súlyos sérüléseket okozhatnak.

 

Gyermek az autóban

A balesetek megelőzősét nem lehet elégszer hangsúlyozni, a gyermekekkel kapcsolatos balesetvédelmi óvintézkedéseket szerencsére a szülők hajlamosabbak betartani, azonban ennek ellenére számos gyermek szenved olyan közlekedési balesetet, amely kellő körültekintéssel megelőzhető lenne.

Mindig használjon megfelelő gyermekbiztonsági ülést, gondoskodjon az ülés és a gyermek megfelelő rögzítéséről! Hosszabb utazás alkalmával legyen a gyermeknek elfoglaltsága. Segíthet egy képeskönyv, de egyre elterjedtebbek az autós filmlejátszók. Játékok tekintetében ügyeljen arra, hogy a gyermek véletlenül se tudja lenyelni azokat, és vegye figyelembe, hogy a nem rögzített tárgyak (pl. könyv) ütközéskor súlyos sérüléseket okozhat.

Soha ne egyen a gyermek utazás közben, a hirtelen gyorsulás vagy fékezés könnyen félrenyelést okozhat. Étkezés alkalmával álljon félre.

Csecsemőnél, kisgyermeknél fordítson különös figyelmet a megfelelő öltözetre, utazás közben könnyen lehűlhetnek vagy hőgutát kaphatnak. Különösen veszélyes a nyári időszak. Ilyenkor gondoskodjon a megfelelő árnyékolásról is és folyadékpótlásról is!

 

Teendők baleset esetén

Az általános irányelvek (biztonság, tájékozódás, segélyhívás, segélynyújtás) nem kerülnek újabb ismertetésre, csupán az általánostól eltérő információk. A kánikulában a sérültek túlmelegedése jelenthet komoly veszélyt. Legyen szó autóbalesetről vagy gázolásról gondoskodni kell a bajba jutott(ak) árnyékolásáról. Az izolációs fóliának (mentőtakaró) létezik olyan változata is, mely kettő funkcióval bír. Egyik fele a kihűléstől, másik a felmelegedéstől véd. A sérült(ek) folyadékpótlása megfontolandó, sok esetben nehezítheti az orvosi beavatkozást. A kiszáradás egyértelmű tüneteinél azonban alkalmazható.

 


Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2017.07.01.