Tanácsok fesztiválozóknak


A nyár a fesztiválok ideje is, pár praktikus tanács, amely megelőzheti a kellemetlen meglepetéseket. Talán furcsán hangzik, de a megfelelő lábbeli kiválasztása jelentőséggel bír. A papucsok és szandálok könnyen kikezdhetik a bőrfelületet, rövid időn belül kialakulhat nyílt sérülés, amely a talajjal szennyeződve akár komoly fertőzést is okozhat. A koncertek idején mindenképp a zárt lábbeli javasolt, ez védi a lábfejet a taposás okozta sérülésektől is. Több napos tartózkodás esetén fordítson különös figyelmet a láb higiéniára, az esetleges sérüléseket szükség esetén fertőtlenítse, fedje steril sebfedővel, pl. sebtapasz. Fesztiválok idején a kézfertőtlenítő rendszeres használata javasolt!

A folyadék- és hőháztartás figyelemmel kísérése természetesen elengedhetetlen. A megfelelő mennyiségű víz pótlása mellett óvja testét a napsugarak okozta károsodásoktól. Könnyen kialakulhat napégés, de előfordulhat hőguta, napszúrás is.

Érdemes figyelmet fordítani a rovarokra is, kellemetlen órákat okozhatnak a szúnyogok, darazsak, pókok. Válasszon megfelelő rovarriasztó spray-t, csípés esetén törekedjen a mielőbbi hideg vizes hűtésre. Amennyiben allergiás valamely rovar csípésére vegye be az orvosa által javasolt gyógyszert vagy forduljon orvoshoz. Ha nem tud allergiáról keresse annak tüneteit, viszketés, csalánkiütés, duzzadás és/vagy zsibbadás a szájban és környékén, légzési nehézség.

Az alkohol és más tudatmódosító szerek meglepő dolgokat válthatnak ki az emberből. A tudatmódosító szer hatása alatt lévő személy nem hagyható magára, állapotát figyelemmel kell kísérni, szükség esetén orvost/mentőt hívni. Túlzott alkoholfogyasztás esetén a magánál lévő sérülttel lehet vizet itatni, célszerű a friss levegő biztosítása és nyáron is indokolt lehet a lehűlés elleni védelemről gondoskodni. Nem javasolt a direkt hánytatás! Ha a bajba jutott ingerekre nem reagál, biztosítson szabad légutat és értesítse a mentőket!

Több napos ott tartózkodás esetén a megfelelő higiénia mellett fontos lehet fájdalomcsillapító gyógyszer is, ez különösen fejfájásra praktikus. Remélhetőleg mindenki ismeri saját érzékenységét, hogy tisztában van azzal mikor szükséges gyógyszert alkalmazni és mikor nem. A felesleges gyógyszerfogyasztás nem szerencsés! Mindig tartsa szem előtt, hogy a gyógyszerekre alkohol fogyasztása tilos!

 


Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2017.07.01.