Nemzetközi Elsősegély-oktatási Konferencia 2018


2018. április 23-25. között rendezi meg a Kanadai Vöröskereszt az Egyesült Államokban (közvetlenül a kanadai határnál) Nemzetközi elsősegély-oktatói konferenciáját.

Az un-conference, azaz nem hagyományos konferencia honlapján a szervezők felhívják a figyelmet, hogy hagyják figyelmen kívül mindazt, amit a hagyományos konferenciákról ismernek, az előadásokat, bemutatókat, plenáris üléseket és inspiráló helyszíneket. A nemzetközi szakértőket felsorakoztató rendezvény nem hagyományos, hanem interaktív foglalkozásokat ígér, ahol a résztvevők nem passzív hallgatók, hanem aktív részesei az eseményeknek. Fókuszban a modern ismeretek, a modern eszközök, az inováció és a kooperatív munka.

A "konferencia" alapját a 2016-ban a Nemzetközi Vöröskereszt által kiadott elsősegélynyújtási és újraélesztési irányelvek adják, melyekhez szomorú tényként említik meg a szervezők (Kanadai Vöröskereszt), hogy a kanadai lakosság alig 25% tud helytállni vészhelyzetben.

A "konferencia" 0. napját (pre-conference) négy képzés elvégzésére nyílik lehetőség (egyszerre csak egy képzés választható): 1. pszichoszociális kírzis kezelő (olyan segélynyújtók, akik vészhelyzetben, elsősorban tömeges eseményeknél a bajbajutottak lelki támogatását végzik - ár 75 USD), 2. Wilderness First Responder Instructor Development (összetett fogalom, részben túrázó, ecxpedíció elsősegélynyújtó, részben szintén a tömeges események ellátására alkalmas segélynyújtó - összefoglalva extrém körülmények közötti segélynyújtó - ár 75 USD). Mindkét képzés kifejezetten gyakorlatra és műhelymunkára épül. A másik két kurzus újraélesztés oktatóknak szól, az egyik a hivatásos újraélesztők (tűzoltók, rendőrök) oktatására, míg a másik a munkahelyi újraélesztők oktatásának módszertanára épít. Mindkét kurzus ára 150 USD.

A nyitóelőadás a konferencia aktualitására fókuszál, míg az ezt követő előadás a stresszt, mint következő egészségügyi járványt elemzi. Felhívja a figyelmet, hogy a stressz évi 50 milliárd dollár veszteséget okoz a munkáltatóknak. Stresszkezelési technikákra, illetve a lassúbb öregedésre ad tanácsokat.

A szünetet követően hat szekció közül választhatunk az oktatás módszertantól kezdve a politikai és közösségi támogatások rendszerén keresztül egészen a motivációs, csapatépítő lehetőségekig. A szekciók két napon keresztül kínálnak igen változatos programokat, a bevezetőenk megfelelően igazán interaktív módon. A programot kiállítások és termékbemutatók színesítik.

A zárónap foglalkozik a segélynyújtás jövőjével, innovatív ötletek megosztásával, oktatási stratégiák kidolgozásával, de elsajátíthat stresszoldási technikákat is.

A 3 napos konferencia ára - január 31-ig befizetve - 499 USD.

*A konferencia azt gondolom egyedülálló a maga nemében, a programok száma és változatossága lenyűgöző. Sajnálatos, hogy az oktatás-módszertani összefoglalókat böngészve kizárólag olyan módszerek szerepelnek, amelyek a hazai közoktatásban (nemhogy elsősegély oktatásban) gyakorlatilag egyáltalán nem jelennek meg.


Szerző:  Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 2018.01.05.

*A szerző megjegyzése