Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 1.


I. Erős vérzés

A témakörhöz kapcsolódó cikkek:
Erős vérzés>>
Fejvérzés>>

A témakörhöz kapcsolódó oktatófilmek:
Erős vérzés>>

A témakörhöz kapcsolódó online tesztek:
Erős vérzés>>

 

1. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. A bal karját fájlaló, földön ülő kerékpáros Iábszárán 8-10 cm-es roncsolt seb látható. A seb erős sugárban lüktetve vérzik.

Sérülés: artériás vérzés a lábszáron, karsérülés (esetleg törés)

Ellátás: A helyszínbiztosítást követően (vészvillogó, jól láthatósági mellény, elakadás háromszög, gumikesztyű), a vérző sebre alkalmazzon direkt nyomást. Közben, minél előbb hívjon mentőt. A kar rögzítése háromszögletű kendővel, majd további sérülések keresése. Amennyiben gyakorlattal rendelkezik a vérző sebre készítsen nyomókötést, illetve keresse a kivérzéses sokk tüneteit (sápadtság, verejtékezés). Ezek megjelenésekor alkalmazzon sokkfektetést (alsó végtagjait emelje fel). Távolítsa el a szorító ruhadarabokat (cipő).

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Direkt nyomás
 3. Mentőhívás (112)!
 4. Kar rögzítése
 5. Betegvizsgálat
 6. Kivérzéses sokk tünetei

 

 

2. Személyautóval közlekedve egy mezőről hazafelé tartó kerékpáros elesik, a nála lévő sarló megvágta a nyakát. A földön ülő sérült nyakának bal oldalán nagy tátongó sebet lát, a sebből a vér erős sugárban lüktetve spriccel.

Sérülés: nyaki artériás vérzés

Ellátás: A helyszínbiztosítást követően (sérülést okozó tárgy, gumikesztyű), a vérző sebre alkalmazzon direkt nyomást. Közben, minél előbb hívjon mentőt. Keresse a kivérzéses sokk tüneteit (sápadtság, verejtékezés). Ezek megjelenésekor alkalmazzon sokkfektetést (alsó végtagjait emelje fel). Távolítsa el a szorító ékszereket.

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Direkt nyomás
 3. Mentőhívás (112)!
 4. Betegvizsgálat
 5. Kivérzéses sokk tünetei

 

3. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Motoros elesett, a motor egy járókelőt lökött fel, akinek a bal lábszárából bőségesen folyik a vér, a járdán fekszik, hangosan kiabál.

Sérülés: erős (vénás) vérzés a bal lábszáron.

Ellátás: A helyszínbiztosítás követően (vészvillogó, jól láthatósági mellény, elakadás háromszög, gumikesztyű), a vérző sebre alkalmazzon direkt nyomást. Közben, minél előbb hívjon mentőt. Amennyiben gyakorlattal rendelkezik a vérző sebre készítsen nyomókötést, illetve keresse a kivérzéses sokk tüneteit (sápadtság, verejtékezés). Ezek megjelenésekor alkalmazzon sokkfektetést (alsó végtagjait emelje fel). Távolítsa el a szorító ruhadarabokat (cipő).

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Direkt nyomás
 3. Mentőhívás (112)!
 4. Betegvizsgálat
 5. Kivérzéses sokk tünetei

 

4. Buszon utazva, hirtelen fékezést követően az egyik utas a kapaszkodónak esett. Homloka bal oldalán lévő zúzott sebből folyamatos vérzését észlel.

Sérülés: vérző fejsérült.

Ellátás: A helyszínbiztosítást követően, ültesse vagy fektesse le a sérültet, a vérző sebre alkalmazzon direkt nyomást. Közben, minél előbb hívjon mentőt. Amennyiben gyakorlattal rendelkezik a vérző sebre készítsen körkörös vagy sapkakötést, illetve keresse a kivérzéses sokk (sápadtság, verejtékezés), valamint az agyrázkódás (fejfájás, szédülés, hányinger) tüneteit. Kivérzéses sokk esetén alkalmazzon sokkfektetést (alsó végtagjait emelje fel), agyrázkódás esetén fektesse vízszintesen a sérültet, fejét és felső testét emelje meg enyhén. Keressen további sérüléseket!

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Pozícionálás
 3. Direkt nyomás
 4. Mentőhívás (112)!
 5. Betegvizsgálat
 6. Kivérzéses sokk, agyrázkódás tünetei

 

 

5. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Fémlapokat szállító kisteherautóról lezúduló darabok sebesítenek meg egy segédmotor kerékpárost. A sérült az útpadkán ül csuklóján, arasznyi sebből a vér nagy sugárban spriccel.

Sérülés: artériás vérzés.

Ellátás: A helyszínbiztosítást követően (vészvillogó, jól láthatósági mellény, elakadás háromszög, gumikesztyű), a vérző sebre alkalmazzon direkt nyomást. Közben, minél előbb hívjon mentőt. Amennyiben gyakorlattal rendelkezik a vérző sebre készítsen nyomókötést, illetve keresse a kivérzéses sokk tüneteit (sápadtság, verejtékezés). Ezek megjelenésekor alkalmazzon sokkfektetést (alsó végtagjait emelje fel). Távolítsa el a szorító ékszereket.

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Pozícionálás
 3. Direkt nyomás
 4. Mentőhívás (112)!
 5. Betegvizsgálat
 6. Kivérzéses sokk tünetei

 

6. Elromlott egy jármű, az út szélén áll. A gépkocsivezető csuklóját javítás közben éles lemez szakította fel. A sebből lüktető vérzését észlel, a sérült sápadt, gyenge.

Sérülés: artériás vérzés, sokkos állapotban van a sérült!

Ellátás: A helyszínbiztosítást követően (vészvillogó, jól láthatósági mellény, elakadás háromszög, gumikesztyű), a vérző sebre alkalmazzon direkt nyomást. Közben, minél előbb hívjon mentőt. Amennyiben gyakorlattal rendelkezik a vérző sebre készítsen nyomókötést, Alkalmazzon sokkfektetést (alsó végtagjait emelje fel). Távolítsa el a szorító ékszereket.

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Pozícionálás
 3. Direkt nyomás
 4. Mentőhívás (112)!
 5. Betegvizsgálat
 6. Sokkfektetés

 

7. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Az egyik gépkocsi utasa a roncsba beszorulva ül, a hajas fejbőrén lévő sebből a vér nagy mennyiségben, folyamatosan folyik.

Sérülés: vérző fejsérült, felmerül a gerincsérülés lehetősége.

Ellátás: A helyszínbiztosítást követően (vészvillogó, jól láthatósági mellény, elakadás háromszög, gumikesztyű), vérző sebre alkalmazzon direkt nyomást. Közben, minél előbb hívjon mentőt. Amennyiben gyakorlattal rendelkezik a vérző sebre készítsen körkörös vagy sapkakötést, illetve keresse a kivérzéses sokk (sápadtság, verejtékezés), valamint az agyrázkódás (fejfájás, szédülés, hányinger) tüneteit. Ha megbizonyosodott arról, hogy a sérült nem szenvedett gerincsérülést, és szükséges a sokkfektetés, segítse kiszállni az autóból és emelje fel lábait.

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Direkt nyomás
 3. Mentőhívás (112)
 4. Betegvizsgálat
 5. Kivérzéses sokk tünetei

 

 

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 1. - I. Erős vérzés>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 2. - II. Eszméletlen beteg>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 3. - III. Felső végtag sérülése>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 4. - IV. Fejsérülés>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 5. - V. Alsó végtag sérülése, szén-monoxid-mérgezés, légúti idegentest>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 6. - VI. Súlyos sérülés>>