Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 3.


III. Felső végtag sérülése

A témakörhöz kapcsolódó cikkek:
Karsérülések ellátása>>
Ficam és rándulás>>
Agyrázkódás>>

A témakörhöz kapcsolódó oktatófilmek:
Ízületi sérülések>>
Gyenge vérzés>>

A témakörhöz kapcsolódó online tesztek:

 

1. Személyautóval közlekedve látja, hogy egy ön előtt haladó segédmotoros lehajt az úttestről és felbukik. Megáll segítséget nyújtani. Az idős sérült sisakot nem viselt, arcán horzsolások látszanak, bal könyöke fáj, duzzadt, deformált.

Sérülés: könyöktörés, fejsérülés is feltételezhető, a nagy erejű ütközés miatt gerincsérülés feltételezhető

Ellátás: A helyszínbiztosítást követően (vészvillogó, jól láthatósági mellény, elakadás háromszög, gumikesztyű), mielőbb fogja meg a sérült fejét és nyakát, kérje meg, hogy lehetőleg ne mozogjon. Hívjon mentőt. Kérdezzen rá az agyrázkódás (fejfájás, szédülés, hányinger) tüneteire. A sérült karját kösse fel háromszögletű kendővel, végezzen betegvizsgálatot, és óvja a lehűléstől. Az arcán lévő sérüléseket fertőtlenítse és fedje steril mull-lappal.

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Fej mielőbbi rögzítése
 3. Mentőhívás (112)!
 4. Betegvizsgálat
 5. Könyök törés ellátása

 

 

2. Autóból kiszálló utasa a havas úton megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, mellkasa jobb oldalán fájdalmat jelez, mely minden légvételkor erősödik.

Sérülés: felkartörés és bordatörés

Ellátás: A helyszínbiztosítást követően (vészvillogó, jól láthatósági mellény, elakadás háromszög, gumikesztyű), fektesse le a sérültet enyhén emelt testhelyzetbe. Hívjon mentőt. Kösse fel a karját háromszögletű kendővel, és végezzen betegvizsgálatot.

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Pozícionálás
 3. Mentőhívás (112)!
 4. Betegvizsgálat
 5. Felkar törés ellátása

 

3. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. A kerékpáros gyalogost lökött fel. A sérült bal vállában heves, lüktető fájdalmat érez, homlokán 3 cm-es szennyezett sebzés látható.

Sérülés: vállsérülés, vérző fejsérülés.

Ellátás: A biztonság megteremtése után, ültesse vagy fektesse le a sérültet, a fejen lévő seb környékét tisztítsa meg vízzel, fertőtlenítse a sebet, majd helyezzen rá fedőkötést. Háromszögletű kendővel rögzítse a vállát. Keressen további sérüléseket, kérdezzen rá az agyrázkódás tüneteire. Ha szükséges, fektesse enyhén emelt felsőtesttel. Hívjon mentőt.

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Pozícionálás
 3. Fejsérülés ellátása, kar rögzítése
 4. Betegvizsgálat
 5. Mentőhívás (112)!
 6. Lehűlés elleni védelem

 

4. Személygépkocsival közlekedik. Az Ön előtt haladó motoros kanyarban kicsúszik. Megáll segítséget nyújtani. A sérült bal könyökét fájlalja, nagyon nehezen mozgatja, többször rákérdez, hogy mi történt vele.

Sérülés: könyöktörés/rándulás/ficam, agyrázkódás (fejsérült). 

Ellátás: A biztonság megteremtése után, mielőbb fogja meg a sérült fejét, kérje meg, hogy lehetőleg ne mozogjon. Hívjon mentőt. Kérdezzen rá az agyrázkódás tüneteire. A sérült karját kösse fel háromszögletű kendővel, végezzen betegvizsgálatot, és óvja a lehűléstől.

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Fej mielőbbi rögzítése
 3. Mentőhívás (112)!
 4. Betegvizsgálat
 5. Könyöksérülés ellátása
 6. Lehűlés elleni védelem

 

5. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. Személygépkocsi utasát a roncsba beszorulva találja, aki önt kéri, hogy segítsen rajta. A sérült bal alkarja deformált, a sérülés területén sebzést lát, enyhe, szivárgó vérzéssel.

Sérülés: nyílt alkartörés.

Ellátás: A biztonság megteremtése után, mielőbb fogja meg a sérült fejét, kérje meg, hogy lehetőleg ne mozogjon. Hívjon mentőt. Végezzen betegvizsgálatot. Fertőtlenítse a sebet, a kiálló csontvéget támassza ki két oldalról, és helyezzen rá fedőkötést, majd kösse fel háromszögletű kendővel. Óvja a lehűléstől.

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Fej mielőbbi rögzítése
 3. Mentőhívás (112)!
 4. Betegvizsgálat
 5. Nyílt törés ellátása
 6. Lehűlés elleni védelem

 

 

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 1. - I. Erős vérzés>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 2. - II. Eszméletlen beteg>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 3. - III. Felső végtag sérülése>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 4. - IV. Fejsérülés>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 5. - V. Alsó végtag sérülése, szén-monoxid-mérgezés, légúti idegentest>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 6. - VI. Súlyos sérülés>>