Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 5.


V. Alsó végtag sérülése, szén-monoxid-mérgezés, légúti idegentest

A témakörhöz kapcsolódó cikkek:
Szén-monoxid-mérgezés >>
Légúti idegentest felnőtt>>
Légúti idegentest gyermek>>

A témakörhöz kapcsolódó oktatófilmek:
Légúti idegentest felnőtt>>
Légúti idegentest gyermek>>

A témakörhöz kapcsolódó online tesztek:
Légúti idegentest>>

 

 

1. Személygépkocsi gyalogost gázolt. A sérült az úttesten fekszik, hangosan kiabál, bal combját fájlalja. A gépkocsivezető elmondja, hogy a gázolást követően 1-2 percig még nem panaszkodott, nyugodtan feküdt.

Sérülés: combcsonttörés, átmeneti eszméletvesztés

Ellátás: A helyszínbiztosítást követően (vészvillogó, jól láthatósági mellény, elakadás háromszög, gumikesztyű) mielőbb rögzítse a sérült fejét és nyakát, és lábát 2 oldalról támassza meg, kérje meg, hogy lehetőleg ne mozogjon. Hívjon mentőt, keressen további sérüléseket, és óvja a lehűléstől.

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Fej és a láb mielőbbi rögzítése
 3. Mentőhívás (112)!
 4. Betegvizsgálat
 5. Lehűlés elleni védelem

 

 

2. Tehergépkocsi kerékpárost gázolt. A sérült arca véres, bal bokáját fájlalja, mely duzzadt, deformált.

Sérülés: bokatörés, arcon horzsolások

Ellátás: A helyszínbiztosítást követően (vészvillogó, jól láthatósági mellény, elakadás háromszög, gumikesztyű), mielőbb fogja meg a sérült fejét és nyakát, kérje meg, hogy lehetőleg ne mozogjon. Hívjon mentőt. Az arcán lévő sérülést fertőtlenítse, és helyezzen rá steril mull-lapot. Bokáját támassza meg két oldalról. Keressen további sérüléseket. Óvja a lehűléstől.

 1. Biztonság, használjon gumikesztyűt!
 2. Fej-nyak mielőbbi rögzítése
 3. Mentőhívás (112)!
 4. Betegvizsgálat
 5. Sebellátás, boka kitámasztása
 6. Lehűlés elleni védelem

 

3. Autóvillamossághoz hobbi szinten értő ismerőséhez érkezik. Jól hallható a garázsból egy gépkocsi motorjának hangja. Az ablakon benézve látja, hogy valaki a nyitott ajtajú autóban ül, arccal a kormányra borulva.

Sérülés: szén-monoxid-mérgezés, eszméletlen

Ellátás: Szellőztesse át a helyszínt, majd ha úgy érzi, hogy biztonságosan megközelíthető a bajbajutott, menjen oda hozzá, és Rautek-féle műfogással vegye ki az autóból, és vigye szabad levegőre. Ellenőrizze a légzését maximum 10 másodpercig, ha van minimum 2, akkor fordítsa stabil oldalfektetésbe. Ha nincs légzése kezdje meg az újraélesztést. Hívjon mentőt.

 1. Biztonság (átszellőztetés)
 2. Kapcsolatteremtés
 3. Légzésvizsgálat
 4. Légútbiztosítás
 5. Mentőhívás (112)!

 

4. Gyermekülésben utazó, apró műanyag építőjátékkal játszó kisgyermek hirtelen fuldokolni kezd, láthatóan erős légszomjjal küzd. Légvételeit sípoló hangjelenség kíséri.

Sérülés: félrenyelés, légúti idegentest

Ellátás: Biztonságosan álljon félre autójával. Amennyiben jól látható légúti akadályt észlel, távolítsa el azt. Ha légúti akadályt nem lát, ne nyúljon a szájba! Ha magánál van szólítsa fel köhögésre, ha eredménytelen akkor a fulladó gyermek mellkasát támassza meg vagy fektesse saját combjára keresztbe és csapja hátba lapockái között, határozottan, de nem túl durván. Ezt a légúti akadály távozásáig vagy maximum ötször ismételje. Ha ez eredménytelen alkalmazzon hasi lökéseket. Egyik kezét szorítsa ökölbe, kiálló hüvelykujját helyezze a szegycsont alsó része és a köldök közötti területre, majd másik kezével átkulcsolva végezzen magafelé, illetve enyhén felfelé irányuló mozdulatokat. Ezt addig alkalmazza, amíg az idegentest nem távozik, de legfeljebb 5 alkalommal! Eszméletvesztés esetén alkalmazzon újraélesztést.

 1. Biztonság
 2. Köhögésre való bíztatás
 3. Háti ütés (max. 5)
 4. Hasi prés (max. 5)
 5. Mentőhívás (112)!

 

5. Felnőtt utasa szendvicset fogyaszt, miközben beszélgetnek. Hirtelen erősen köhög néhányat majd láthatóan nem kap levegőt, hangot adni nem tud.

Sérülés: félrenyelés, légúti idegentest

Ellátás: Biztonságosan álljon félre autójával. Tenyerével mérjen határozott ütést a lapockái közé maximum 5 alkalommal. Ha a lapocka közti ütések eredménytelenek voltak, alkalmazzon ún. hasi lökéseket (Heimlich-féle műfogás). Egyik kezét szorítsa ökölbe. Hüvelykujjának hajlatát helyezze a sérült szegycsontja és köldöke közötti has területre. Másik kezével kulcsolja át hátulról ökölbe szorított kézfejét, majd határozott mozdulattal húzza maga felé, majd kissé felfelé (maximum 5). Ha eredménytelen, hívjon mentőt.

 1. Biztonság
 2. Köhögésre való bíztatás
 3. Háti ütés (max. 5)
 4. Hasi prés (max. 5)
 5. Mentőhívás (112)!

 

 

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 1. - I. Erős vérzés>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 2. - II. Eszméletlen beteg>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 3. - III. Felső végtag sérülése>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 4. - IV. Fejsérülés>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 5. - V. Alsó végtag sérülése, szén-monoxid-mérgezés, légúti idegentest>>

Közúti elsősegélyvizsga A-tételsor 6. - VI. Súlyos sérülés>>