A gyermekellátás sajátosságai


A megsérült vagy beteg gyermek részére történő segítségnyújtás lényegesen nagyobb pszichés terhelést jelent az ellátók és a környezet (szülők) számára, mintha egy felnőttet kellene ellátni. A segélynyújtó könnyebben bizonytalanodik el, ugyanakkor a segíteni akarás szándéka lényegesen erősebben ösztönzi. Nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljen a nyugalma megőrzésére.

A gyermekekkel történő kapcsolatteremtés akár saját, akár más gyerekéről van szó, vészhelyzetben számos sajátsággal bír. Gyermek esetén hangsúlyozott, hogy lehetőleg ne válassza el a gyermeket környezetétől (pl. szülők). Hívja fel a jelenlévők figyelmét arra, hogy a gyerekre kihat a környezet. Azaz pánik, túlzott pszichés izgalom, hangos felelősségkeresés egyértelműen rontja az erre érzékeny gyermek állapotát, megnyugtatása akár lehetetlenné válhat. Tekintse a gyermeket partnernek, ennek érdekében tájékoztassa, mi fog történni vele, ha vizsgálatot, vagy ellátást végez. Próbáljon életkorának megfelelő szinten kommunikálni, legyen higgadt és empatikus. A gyermekek nagyon jól érzékelik a metakommunikációs jeleket, ezeket kerüljék! Ne vezesse félre a bajba jutott gyereket az ellátással kapcsolatban!

Maradjon feltétlenül a gyermek mellett, beszéljen hozzá, kezét fogva éreztesse segítő szándékát.

A gyermekek ellátása során nem szabad megfeledkezni arról, hogy számos anatómiai, élettani és egyéb területen eltérnek a felnőttektől. Bár a felnőtt ellátásból ismert alapvető technikák használhatók a gyermekellátás során is azok módosítva, kiegészítve gyermekre optimalizálva alkalmazhatók

Anatómiai tekintetben a legfontosabb a kisebb testméret, amely a legtöbb beavatkozást nehezítheti. A felnőtt szervezetekhez képest nagyobb a testtömeg és a testfelület viszonya. Minél kisebb a gyermek annál nagyobb fejméretének aránya a testhez képest, továbbá rövid és gyenge a nyak. Ezekkel magyarázható, hogy a csecsemők és a kisgyerekek gyakrabban szenvednek súlyos koponya és/vagy agysérülést. Kiemelendő, hogy a légút átmérője is lényegesen kisebb, ezáltal könnyebben alakul ki légúti elzáródás, szűkület. Élettani vonatkozásban a minél kisebb a gyermek annál magasabb a pulzus- és légzésszámuk, magasabb a folyadékigényük, hőháztartásuk sokkal sérülékenyebb. Ennek megfelelően könnyebben száradnak ki, hűlnek, illetve hevülnek fel. Magasabb oxigénigényük, ezáltal a fulladással, oxigénhiánnyal járó betegségek sokkal veszélyesebbek.

 


Szerző: 
Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató

Utolsó frissítés: 2018.03.17.