Hőártalmak - égés, fagyás, napszúrás

Hőártalmak - égés, fagyás, napszúrás

Napszúrás, hőguta, hősokk - ha nem figyelünk, a forró nyári napok elrontói. Megelőzésük rendkívül egyszerű, de ellátásuk sem igényel komoly szaktudást.

Az égés a leggyakoribb háztartási balesetek egyike, a gyógyulás ideje, a maradandó károsodás mértéke az első néhány percben történő beavatkozás függvénye.

Háztartási égési sérülések

Minden háztartásban történnek égési sérülések, ez a fajta baleset az egyik leggyakoribb sérülési forma. Ezért nagyon fontos a felkészülés az ilyen balesetekre.
tovább

Égési sérülések ellátása

Égési sérülések ellátása Az égési sérülések elsődleges oka a kültakarót ért meleg hőhatás. Hatékony ellátásuk nemcsak a sérülés súlyosságát csökkenti, hanem a gyógyulási időt is rövidíti, továbbá elősegíti az esztétikus hegesedést.
tovább

Fagyás

A fagyás elsősorban a kiálló, ruha által nem védett testrészeket érinti, így orr, fül, ujjak. Kevesen gondolnák, de bizony a téli sportok szerelmesei is könnyen szenvedhetnek fagyási sérülést.


tovább

Hőség okozta rosszullétek

A meleg által okozott rosszulléteknek több típusát különböztetjük meg, lehet hőkimerülés, hőguta, hősokk, azonban a laikus segélynyújtás szempontjából nem lényeges ezek elkülönítése. Ennek megfelelően általános tüneteket és ellátást ismertetünk.
tovább

Lehűlés

Lehűlésre nem csupán az extrém téli körülmények közt kell számítani, bizony már az enyhébb időben is bekövetkezhet. Az extrém sportok szerelmesei pedig a nyár kellős közepén is szenvedhetnek lehűlést, legyen szó hegymászásról vagy vitorlázásról. Nem árt továbbá felhívni a télen autózók figyelmét sem arra, vajon mit tennének az országúton a lerobbant autó mellett?

tovább

Napégés

Napégés
Mit tegyünk és mit ne? Tévhitek eloszlatása a napégés ellátása kapcsán.

tovább

Napszúrás

A fejet ért közvetlen napsugárzás egyik leggyakoribb eredménye a napszúrás, amely többségében fejfájás, émelygés formájában jelentkezik. Ennek megelőzéséről, illetve kezeléséről ismertetnénk néhány információt.
tovább

Hasznos tanácsok tűzijáték használóknak

A szilveszter az egyetlen olyan időszak, amikor engedéllyel használhatók különböző pirotechnikai eszközök. Megfelelő használattal a balesetek lehetősége minimalizálható, ennek ellenére hosszú évek óta minden évben történik pirotechnikai eszköz okozta baleset.


tovább

Adventi veszélyek

Az advent a keresztény kultúrkör legismertebb ünnepe, amely a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól egészen karácsonyig tart. Szomorú tény azonban, hogy a leggyakoribb lakástüzek az adventi koszorúkhoz köthetők.
tovább

A tüzijáték nem játék

Avagy hogyan lássunk el egy égési sérültet.


tovább