Minden, ami elsősegély...

Tanfolyamok az ország egész területén.
Szakanyagok, videok, tesztek, interaktív feladatok.
Az elsosegely.hu a nemzetközi iránymutatásokhoz igazodó szakmai oldal.

Idegentest a fülben (csecsemő, gyermek, felnőtt)

shutterstock_599818865.jpg

A hallójáratba került idegentestet a felnőttek általában azonnal érzékelik, míg gyermekek esetén olykor figyelmen kívül marad. Az idegentest okozhat fájdalmat, viszketést, fertőzést, halláscsökkenést, akár halláskárosodást is (1,2). 

A csecsemők és a kisgyermekek gyakran dugdosnak idegentestet a hallójáratukba (2).

Ellátás:

Ne nyúljon a hallójáratba fogpiszkálóval, fültisztítóval és semmilyen egyéb eszközzel! Ezzel csak beljebb tolhatja a testet, ezzel fájdalmat vagy akár sérülést okozva. (1,2)

Amennyiben a test jól látható, távolítsa el azt csipesz segítségével! Az eltávolítás során hajtsa oldalra a bajbajutott fejét, kihasználva a gravitáció segítségét. (1) 

Ha a hallójáratba rovar került (vagy egyéb kisebb állat) a fejet lefelé fordítva próbálja kirázni. Amennyiben ez sikertelen, fordítsa felfelé az érintett fület, majd öntsön bele testhőmérsékletű ásványi olajat, olivaolajat vagy babaolajat. Ha ezt követően lefelé fordítja a hallójáratot, a rovar a gravitáció segítségével kicsúszik a fülből. Ha eredménytelen, az olaj segítségével próbálja megfullasztani az állatot. (1) 

Idegentest eltávolítása során próbálkozhat a hallójárat, kíméletes, vizes öblítésével. (1) Az érintett hallójáratot fordítsa felfelé, majd öntsön bele langyos vizet. A rovar a víz felszínére kerülve "kiúszhat" a hallójáratból. (2) Ha ez nem történt meg fordítsa a hallójáratot lefelé, hátha úy távozik. Ha nem sikerült eltávolítani forduljon szakorvoshoz!

NE alkalmazza a leírt (olajos, vizes) módszereket, ha felmerül a dobhártyasérülés lehetősége! (1)

Szerző:

Szerző: Nyíri Nóra, Varga Gergely, szakmai lektor: Marsi Zoltán

Források:

1. Mayoclinic
2. SJA